Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Kiky-neuvottelutuloksesta ristiriitaiset tunnelmat - lomarahojen leikkaus hiertää lahtelaisia kunta-alan pääluottamusmiehiä

Pääluottamusmies Hannu Lehto pitää neuvottelutulosta tyydyttävänä. Kuva: Elena Liseytseva

Kuntien ja valtion työntekijöiden työehdoista saatiin maanantaiyönä kilpailukykysopimuksen mukainen neuvottelutulos. Sopimuksen mukaan esimerkiksi viikkotyöaikaa pidennetään 30 minuutilla ja lomarahoja leikataan 30 prosenttia vuosina 2017-2019.

Lahden julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn toinen pääluottamusmies Jussi Anttila on varovaisen tyytyväinen sopimukseen.

- Plussaa oli, että lomapäiviä ei leikata eikä sairausajan karenssi tule voimaan. Isona miinuksena on epätasa-arvo lomarahaleikkauksissa, Anttila sanoo.

Anttila uskoo, että esimerkiksi kunnallisten lääkäreiden osalta 30 minuutin lisä viikottaiseen työaikaan on helppo toteuttaa.

Lahden JUKOn ja opetusalan pääluottamusmies Hannu Lehto otti neuvottelutuloksen vastaan ristiriitaisissa tunnelmissa.

- Vieläkin huonompaa sopimusta tarjottiin, mutta ei tämäkään miellyttävä ole. Työajan lisääntyminen samalla palkalla ja sosiaaliturvamaksujen siirtäminen työntekijän maksettavaksi tarkoittavat suoraa palkanalennusta. Suomen taloudellinen tilanne ei kuitenkaan ole hyvä, joten pidän sopimusta siihen nähden ihan tyydyttävänä.

Myös Lehtoa lomarahojen leikkaukset hiertävät.

- 30 prosentin leikkaukset vain julkisen puolen lomarahoihin tuntuvat epäoikeudenmukaisilta. Se on suora keino siirtää julkisen sektorin varoja vientiteollisuudelle, Lehto sanoo.

Lehtoa huolestuttaa myös määräaikaisten leikkausten jääminen pysyviksi.

- Ei ole mitään taetta, että leikkauksista ei määräajan jälkeen tehtäisi pysyviä.

Kahdesta pahasta pienempi

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn Lahden pääluottamusmies Arja Nikkanen pitää hyväksyttyjä sopimusehtoja kahdesta pahasta pienempänä.

- En tietenkään ole tyytyväinen työajan lisäämiseen, mutta 30 minuuttia lisää viikkotyöaikaan on joka tapauksessa parempi kuin kokonaisten päivien lisääminen, mikä myös oli pöydällä, Nikkanen sanoo. Nikkasen mukaan Jytyn työntekijöiden näkökulmasta viikkotyöajan lisäys olisi parasta toteuttaa kuuden minuutin päivittäisenä lisänä työaikaan.

Sopimuksen heikoista kohdista Nikkanen on samoilla linjoilla JUKOn pääluottamusmiesten kanssa.

- 30 prosentin lomarahaleikkauksiin ei kukaan ole tyytyväinen. Meille lätkäistiin vielä tällainen leikkaus, mitä yksityiset eivät saaneet.

Kaisa Uusitalo
kaisa.uusitalo@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (2)
tojotamies

Millä tavoin rahaa siirtyy vienti tai muille aloille jos kuntatyöntekijän lomarahasta leikataan 30%. Ei millään lailla, sekopäistä höpinää.

Kom Mentti

Mutta näinhän se insinöörien insinööri Sipilä on hokenut jo toista vuotta. Jokainen tavallinen ihminen tietää, että se on höpöpuhetta. Artikkelin Lehtokin oli vain sarkastinen.

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X