Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Toimittajat ilman rajoja: Suomi jälleen lehdistönvapauden ykkösmaa

Kansainvälinen sananvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja nimesi Suomen jo seitsemännen kerran lehdistönvapauden kärkimaaksi. Lehtikuva / Jussi Nukari.

Suomi on jälleen maailman paras maa lehdistövapauden suhteen. Kansainvälinen sananvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja nimesi Suomen jo seitsemännen kerran lehdistönvapauden kärkimaaksi vuosittaisessa raportissaan. Toiseksi listalla sijoittui Alankomaat ja kolmanneksi Norja.

Suurimpia putoajia olivat Puola ja Tadzikistan. Puola tippui sijalle 47 sijalta 18, kun maan äärikonservatiivinen hallitus on pyrkinyt hallitsemaan julkista mediaa. Tadzikistan puolestaan jäi sijalle 150, kun valtion autoritäärinen hallinto on kiristänyt median oloja.

Lisäksi Euroopassa lisääntynyt nationalismi ja toimittajien kohdistuvat uhkaukset näkyivät Ruotsin ja Saksan sijoituksissa. Ruotsi putosi viidenneltä sijalta kahdeksanneksi, kun toimittajien saamat tappouhkaukset ovat lisääntyneet. Saksa puolestaan tippui neljä sijaa sijalle 16. Saksassa toimittajat joutuivat muun muassa väkivaltaisten hyökkäysten kohteeksi muslimienvastaisen mielenosoituksen aikana.

Järjestöä huolestuttaa, että toimitustyöhön liittyvä pelon ilmapiiri on lisääntynyt maailmanlaajuisesti. Lisäksi huolenaiheena on, että valtioiden ja yksityisten tahojen ote toimituksista on tiukentunut.

Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen huomauttaa, että maailmalla nähtävät muutokset koskevat myös Suomea.

– Pakolaiskeskustelu on kärjistänyt tilannetta kaikkialla Euroopassa. Vihapuhe ja toimittajien uhkailu on yleistynyt myös meillä Suomessa, Nousiainen sanoo.

Listauksessa 180 maata laitetaan järjestykseen vuosittain perustuen median vapauteen.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (5)
ITEAATTELIJA

Miten Stubb liittyy tähän sanavapauskommenttiin muutoin kuin mielikuvamainontana. Tämä taas voi kertoa myös median vaihtoehdottomuudesta, mikä on sananvapauden kannalta huolestuttavaa.

Somebody

Mietin aivan samaa asiaa ITEAATTELIJA! Mietin myös uutisessa mainittua kohtaa; "Suomi on jälleen maailman paras maa lehdistövapauden suhteen." hmm....

Miten on tavallisten kansalaisten sananvapaus? Sillä hyvin usein sitä näytetään rajoittavan esim. kommentointi-palstalla ilman perusteltua syytä! Ymmärrän täysin jos kommentti on asiaton/rasistinen, mutta sitä en ymmärrä että se poistetaan sen takia kun se poikkeaa toimituksen/toimittajien mielipiteistä!! Uutisoinnin tulee perustua olemassa oleviin faktatietoihin eikä mielikuvien luomiseen, mainokset on tietysti asia erikseen!!!

palomies

Tavallinen kansalainen voi kirjoittaa esim.somessa mitä mieleen juolahtaa (ja vastaa siitä itse). Eli sananvapautta löytyy!! Kommentointi palstoilla julkaistaan ne viestit jotka eivät loukkaa ketään ja jotka palstan ylläpitäjä hyväksyy. Eli mennään ylläpitäjän ehdoilla ja se on hänen oikeutensa.

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X