Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Valvira kilpirauhaslääkityskohusta: Emme jahtaa lääkäreitä, kyse on potilasturvallisuudesta

Kuva: Lehtikuva

Valvira on rajoittanut yhteensä viiden lääkärin oikeuksia väliaikaisesti tai toistaiseksi siten, että he eivät saa hoitaa potilaidensa kilpirauhassairauksia eivätkä määrätä kilpirauhashormonivalmisteita. Kaikkiaan selvittelyssä on ollut viime vuosina noin kymmenen lääkärin toiminta kilpirauhassairauksien hoitoon liittyen.

Viimeksi tammikuussa korkein hallinto-oikeus vahvisti kaksi Valviran lääkärin ammattioikeuksia rajoittavaa päätöstä.

Viimeisin rajoitus tehtiin 8. helmikuuta.

Ilmoituksia tekevät muut lääkärit

Ensimmäinen ilmoitus T3-hormonia sisältäviä, erityisluvallisia valmisteita käyttävää lääkäriä vastaan tehtiin vuonna 2011. Tuolloin aluehallintovirasto siirsi sille tulleen ilmoituksen Valviralle. Ilmoituksen oli tehnyt kaksi lastentautien erikoislääkäriä.

Seuraavan ilmoituksen Valviralle teki vuoden 2012 maaliskuussa toinen edellämainituista lääkäreistä.

Kolmannen ilmoituksen teki saman vuoden heinäkuussa sisätautien erikoislääkäri.

- Kumpikaan näistä lääkäreistä ei ole toiminut Valviran asiantuntijalääkärinä ainakaan vuodesta 2006, Valviran lakimies Rebecca Kadoch sanoo.

Tämän jälkeen asioita on käsitelty Valvirassa esimerkiksi endokrinologian erikoislääkäreiden ilmoitusten ja potilaiden kanteluiden perusteella.

Suomen kilpirauhaspotilaat ry:n saamien tietojen mukaan eräs lääkäreistä on Valviran ja Orionin, tyroksiinivalmistajan, asiantuntijalääkäri. Sama lääkäri on ollut julkaisemassa omakustanteena kilpirauhaspotilaille suunnattua kirjaa.

Valviran mukaan yksi ilmoittajista on Valviran pysyvä endokrinologian alan asiantuntijalääkäri, jolloin asian arviointiin on käytetty toista alan asiantuntijalääkäriä.

"Potilailla ollut vakavia sydänoireita"

Valviran lääkintäneuvos Markus Henriksson sanoo, että ilmoituksia lääkäreistä ovat tehneet pääasiassa keskussairaaloiden sisätautilääkärit hoidettuaan potilaita, joille on aiheutunut vaaratilanne. Ilmoituksia on tullut lähinnä Pohjois-, Länsi- ja Etelä-Suomesta, vähemmän Itä-Suomesta.

Valviran arvion perusteella lääkärit ovat tutkineet useita potilaitaan puutteellisesti, hoitaneet heitä epäasianmukaisella tavalla ja määränneet valmisteita, erityisesti T3-hormonia, ilman asianmukaisia lääketieteellisiä perusteita.

- Potilailla on ollut vakavia sydänoireita, ja osalle on aiheutunut vakava liikatoimintatila.

Valvira: T3 toimii yhdessä tyroksiinin kanssa

Henriksson korostaa, ettei Valvira jahtaa lääkäreitä, kuten sosiaalisessa mediassa annetaan ymmärtää.

- Tässä on kyse potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Hoidon on oltava lääketieteellisesti perusteltua ja turvallista.

Henriksson myöntää, että kaikki kilpirauhaspotilaat eivät pärjää pelkällä tyroksiinilla eli T4:llä.

- Osa varmasti tarvitsee T4- ja T3-yhdistelmälääkitystä, jos pelkkä tyroksiini ei auta. Sisätautilääkärien mukaan pelkkä T3-monoterapia on lääkitys, jota ei pitäisi käyttää lainkaan.

Valvira ei vastusta T3-monoterapiaa sinänsä vaan vaarallisella tavalla toteutettua monoterapiaa.

- Osa T3-monoterapiapotilaista ei todennäköisesti edes sairasta kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Valviraan on tullut paljon yhteydenottoja lääkityksestään huolestuneilta potilailta.

- Heillä on suuri huoli ja hämmennys. Monet T3-potilaat tosin ovat voineet kokea olonsa väliaikaisesti hyväksi ennen haittavaikutuksia.

Saija Kauhanen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (2)
pocahontas

Henriksson valehtelee niin että korvat heiluu. Aiemmin hän on sanonut, ettei T3-monoterapiaa pidä käyttää lainkaan. Kanta on siis muuttunut, kuten on endokrinologienkin kanta. He siis kantelevat kollegoista, jotka menestyksellisesi hoitavat T3:lla ja eläinperäisillä. Sitten kun heidät on saatu raivattua tieltä pois, on hyvä alkaa itse käyttää näitä hoitoja ja ottaa kaikki kunnia itselle. Valvira viranomaisena myötäilee alan "asiantuntijoita". Käyttää asiantuntijalääkäreinä sellaisia, jotka ovat itse olleet kantelemassa. Eli siis ovat täysin jäävejä, vaikka eivät juuri omaa kanteluaan olisikaan käsittelemässä, mutta samaan asiaan liittyvää kyllä. Lisäksi asiantuntijoina on sellaisia lääkäreitä, joista mm. potilaat ovat tehneet kanteluita huonon hoidon vuoksi. Mitäs ajatuksia tämä herättää?

kokenut

Minä olen voinut jo kolme vuotta tilapäisesti hyvin T3-monoterapialla. Odottelen tässä sen tilapäisyyden loppumista, kaltaisiani tunnen kukuisia

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X