Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Vääksyn vastaanottokeskus sulki FB-sivunsa keskustelun - taustalla yksi ihminen useilla valeprofiileilla

Vääksyn vastaanottokeskuksen johtaja Marko Lehto harmittelee tilannetta, koska Facebook-sivu perustettiin juuri keskustelun vuoksi. Kuva: Mirja Hussain

Vääksyn vastaanottokeskus ilmoitti lauantaina, että sen Facebook-sivu on muutettu yksisuuntaiseksi eli keskustelumahdollisuus on suljettu.

Muutos johtuu siitä, että sivulle on kirjoitettu paljon törkyviestejä valeprofiileilla ja sivun moderointi vei liikaa aikaa.

- Tämä on tosi harmi. En olisi ikinä ajatellut, että käy näin. Sivu perustettiin nimenomaan keskustelua varten, sanoo vastaanottokeskuksen johtaja Marko Lehto.

Vihapostin taustalla ei ole provosoituneita asikkalalaisia. Päinvastoin monet asikkalalaiset ovat pyytäneet Lehtoa sulkemaan keskustelun, koska törkyviestien lukeminen oli ahdistavaa.

- Selvitimme törkyviestien lähettäjiä some-asiantuntijan kanssa, ja niiden taustalta löytyi yksi nainen, joka toimi viidellä eri valeprofiililla, Lehto kertoo.

Hän sai puhelun Tampereella sijaitsevasta vastaanottokeskuksesta, jossa myös oli perattu vihaviestien kirjoittajia ja päädytty samaan naiseen. Tämäkin vastaanottokeskus on joutunut muuttamaan Facebook-sivunsa yksisuuntaiseksi naisen toiminnan takia.

Provosointia ristiin

ESS:n tietojen mukaan kyseinen nainen on Lahdessakin vaikuttanut kansalaisaktivisti. Vääksyn vokin Facebook-sivulla hän kirjoitti viidellä valeprofiililla, joista kolme oli miehiä ja kaksi naisia.

- Nämä hahmot provosoivat toisiaan ristiin. Nainen on todella aktiivinen somessa. Ilmeisesti juuri hänen toimintansa aiheutti sen, että meidän FB-sivumme ylläpito-oikeudet jäädytettiin ennen vuodenvaihdetta, Lehto sanoo.

Lehdon tietojen mukaan nainen ilmiantoi itse omien valeprofiiliensa kirjoittamat vihatekstit, jolloin Facebook jäädytti automaattisesti sivun perustajan ylläpito-oikeudet. Lehdolla oli melkoinen työ saada perustamansa sivun ylläpito-oikeudet takaisin.

- En halunnut, että sivusta olisi tullut yksisuuntainen. Idea oli, että asikkalalaiset voisivat kertoa, jos esimerkiksi kaupassa on käynyt jotain, ja sitten voisin kertoa meidän turvapaikanhakijoillemme, miten Suomessa toimitaan. Meillä on tällaisia käyttäytymisluentoja joka toinen päivä, eli kerromme suomalaisista tavoista, Lehto sanoo.

Koulunkäyntiä aloitellaan

Facebook elää omaa elämäänsä, mutta Vääksyn vastaanottokeskuksessa on rauhallista. Nyt Tallukassa on 160 turvapaikanhakijaa, joista alle 30 on kouluikäisiä lapsia ja nuoria. Heidän koulunkäyntinsä alkaa Tallukassa maanantaina.

- Asikkalassa ei varauduttu esimerkiksi valmistavan opetuksen järjestämiseen, koska koko vastaanottokeskusta ei haluttu. Nyt kunnassa on jouduttu miettimään, miten tuotetaan pakolliset palvelut, kuten koulu. Toimintojen käynnistymiseen meni aikaa, Lehto sanoo.

Kunnan valmistavan opetuksen luokat aloittavat opetuksen helmikuussa Vääksyn vanhassa nuorisotalossa. Vastaanottokeskuksessa ei haluttu odottaa niin kauan, joten 7-16-vuotiaiden koulunkäynti aloitetaan maanantaina.

- Se on esivalmistavaa opetusta. Totutamme lapsia siihen, että herätään seitsemältä ja tullaan kouluun. Osalla heistä on mennyt aikaa siitä, kun he ovat viimeksi olleet koulussa, Lehto kertoo.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (33)
TEPPO VANAMO

Onhan asiasta tehty rikosilmoitus, ja materiaali toimitettu poliisille? Ainoa keino taistella näitä häirikköjä vastaan, on tehdä asiasta rikosilmoitus. Jos kaikki vaan menevät piiloon, ovat nämä terroristit voittaneet.

FM

Terroristeja on nykyisin moneen junaan, kuten 2000-luvulla on useasti Euroopankin uutisista jo joutunut lukemaan. Keitä nuo täkäläiset "terroristit" ovat, kenen henkeen tai terveyteen tuhoisasti vaikuttavia rikoksia he ovat tehtailleet?

Urmas

Onko rikoksen tunnusmerkit täyttyneet kun on onnistuttu valjastamaan teletunnistetietojen selvittäminen asiaan? Oikeus varmaan on asiaa kanssa käsitellyt ja myöntänyt IP-osoitteiden selvittämisluvan? Jos näin ei ole tapahtunut, ollaan aika heikoila jäillä näillä syytöksillä. Miksi ihmeessä avataan jotain facebook-sivuja jos ei hoideta moderointia niin että keskustelu on kaikin puolin sivuston pitäjän mielen mukaista? Mikä tässä oli uutinen?

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X