Kotimaa

Salpakankaan koulusta löytyi sisäongelmien syy

Salpakankaan jättikoulua on rakennettu monessa vaiheessa. Kuva: Janne Riikonen

Salpakankaan koulun ilmanlaatututkimuksissa on löytynyt rakennusvirheitä. Tutkimukset aloitettiin viime vuoden lopussa ja ne jatkuvat helmikuun ajan.

Tutkimuksissa on havaittu muun muassa, että koulurakennuksen keskiosassa sijaitsevan luokan lattiasta puuttuu radon-huopa. Kyseessä on vuonna 2012 valmistunut luokka, joka on ollut koko syksyn pois käytöstä henkilökunnan ja oppilaiden oireilun takia.

- Luokassa on ollut suora ilmayhteys maahan huovan puuttumisen takia. Ilmeisesti oireet ovat johtuneet maaperän mikrobeista, kertoo Hollolan tilakeskuspäällikkö Tuomo Vesikko.

Radonpitoisuuksien kanssa ei kuitenkaan ole luokassa ongelmia, sillä ne ovat selvästi alle raja-arvojen koko koulussa.

- Urakoitsija tutkii nyt, puuttuuko eristeitä laajemminkin, Vesikko sanoo.

Lisäksi tutkimuksissa on huomattu, että lattian kumimattojen alla oleva liima on ehkä reagoinut lattian tasoitteen kanssa ja vapauttanut ilmaan kaasumaisia yhdistelmiä. Herkimmät ovat saattaneet saada tästä oireita. Myös tämän lattiaongelman laajuutta tutkitaan vielä.

- Lisäksi koulussa on ollut ongelmia sähköputkien tiivisteiden kanssa, osaa niistä puuttuu kokonaan, Vesikko sanoo.

Myös uuden koulun ilmanvaihdon kanssa on tehty paljon töitä. Koulun uusimmassa osassa ilmanvaihto on takkuillut, sillä säätimiä on ollut rikki ja ohjausta on jouduttu korjaamaan. Lämpötilan säädöt ovat myös heitelleet, välillä on ollut kylmä, välillä kuuma. Nyt Vesikko uskoo, että myös lämpötilat on saatu normalisoitua.

Vesikko kertoo, että sisäilmatyöryhmä on seurannut Salpakankaan koulua hyvin tarkkaan koko prosessin ajan.

- Mitään raja-arvot ylittäviä pitoisuuksia ei ole löytynyt. Mutta onhan tämä harmillista. Lähtökohtaisesti lähdetään siitä, että vikoja ei tulisi, vaikka takuukorjauksia käytännössä tehdäänkin lähes kaikkiin rakennuskohteisiin, Tuomo Vesikko sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@mediataloesa.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa maksutta!

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (24)
SAKARI SORMUNEN

Radon - huovan puuttuminen viittaa uskomattomaan huolimattomuuteen. Mitä muuta on unohtunut?

Tosentti Päkman

Juu, kyllä huolestuttavaa on, että ihan perusrakenteiden materiaaleja on jätetty pois. Kyllä taisi tulla kunnalle taas yksi rakennusvirhekokoelma lisää.

grimon

Ja taas hollolan koulussa.mikä mättää,samat firmat tekee,ja heti ongelmia?

ITEAATTELIJA

Kummasti aina näiden tunareiden nimet ovat aina hukassa. Miksi ei puhuttaisi asioiden oikeilla nimillä ja kerrottaisi tekijät, vahingot ja korvaukset. Entisen Hämeenkosken kunnan uuden koulun rakentajan NCC;n tunarointi maksoi koululle ja koulunkäynnille 300000 euron vahingot, joita NCC kiisti. Julkisuudessa ei ole näkynyt tietoja, saiko kunta edes korvausta vahingoista. Saa nähdä, miten tämä nykyinen SSR Group hoitaa velvoitteensa. Rakennusala repii huimia voittoja laadusta tinkimällä. Kun kunnatkin joutuvat taistelemaan korvauksista niin, mikä on sitten tavallisen kansalaisen asema.

Muistaakseni?

Kuka maksaa tutkimukset?.....Urakoitsija tutkii nyt, puuttuuko eristeitä laajemminkin, Vesikko sanoo. :)

Luetuimmat juuri nyt

Lue seuraavaksi X