Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Pelotteluviestejä ja mielipide-eroja: Tuulivoima puhuttaa Hollolassa

Kuva on Saksasta, missä tuulivoimaloita on jo paljon. Kuva: Timo-Pekka Heima

Tuulivoimaloiden etäisyys asutuksesta mietitytti Hollolan kunnanvaltuustoa. Hallitus päätti aiemmin esittää valtuustolle, että strategiseen osayleiskaavaan tehdään lisäys, jonka mukaan tuulivoimalaa ei voida rakentaa alle kahden kilometrin päähän asutuksesta, ellei kiinteistön omistaja sitä nimenomaisesti hyväksy, ja sisään kantautuva melutaso ei ylitä terveydensuojelulain määritelmiä.

Kristiina Vanhala-Selin (vihr.) esitti, että valtuusto ei hyväksy lisäystä, vaan osayleiskaava siirretään eteenpäin sellaisenaan.

Keskustan Juha Rehula syytti, että päätöksiä tehdään nyt asioista, joista ei tässä vaiheessa kuulu päättää. Strateginen osayleiskaava on pelkkä tavoite, ja jos tuulivoimaa rakennetaan myöhemmin, pitää asiasta laatia silloin tarkat suunnitelmat, joista aikanaan äänestetään.

- Pitää ymmärtää, mistä päätetään. Rajaako tämä lisäys nyt Hollolasta tuulivoimavapaan kunnan kymmeniksi vuosiksi? Rehula kyselee.

Rehulan näkemyksen mukaan Hollolassa ei nimittäin ole aluetta, jonne tuulivoimalat kahden kilometrin suojavyöhykkeillä edes mahtuisivat.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Virta (kok) nousi puolustamaan hallituksen päätöstä. Virta muistuttaa, että Hollolan strategian ytimessä on hyvinvoiva kuntalainen ja 1,5 kilometrin päässä olevan tuulivoimalan melu voi kuulua asunnossa jopa television äänen yli. Ääni vastaa Virran mukaan talon kulmalla tyhjäkäynnillä olevan rekan ääntä. Hollolaan voi kyllä tulla tuulivoimala, mutta ainoastaan Kukkoon, moottoriradan liepeille.

Keskusteluun oman erikoisen lisänsä toi tuulivoimalayrityksen valtuutetuille etukäteen lähettämä sähköposti, jossa väitettiin, että kunnanhallituksen aiemmin tekemä päätös on laiton.

- Se oli oikein pelotteluviesti, että päätös olisi lainvastainen, mutta ei se ole, Virta sanoo.

Valtuusto äänesti lisäyksestä. Kunnanhallituksen esitystä kahden kilometrin rajasta kannatti 23 valtuutettua, ja rajauksen unohtamista tässä vaiheessa kannatti 20 valtuutettua.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@mediataloesa.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa maksutta!

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (1)
VALOT PÄÄLLE

Rekan ääni talon kulmalla on noin 70-90dB.

Tässä on Helsingin Malmin tutkittu lentomelukartta. Tuulimylly on olennaisesti vähämeluisempi laite, kuin ilmaan nouseva lentokone. Edes lentokoneet eivät aiheuta 70dB meteliä 1500m päässä...

http://www.hel.fi/hel2/ymk/meluselvitys/tiedostot/Malmin_lentoaseman_liikeneteen_melu_2011_29052012.pdf

Sanoisin, että vähän on faktat hakusessa tuulivoiman vastustajilla.

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X