Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Intersukupuolisten vauvojen hoidossa kiistaa - Suomessa oltava virallisesti mies tai nainen

Suomessa syntyy joka vuosi lapsia, joiden sukupuolta ei voida yksiselitteisesti määritellä tytöksi tai pojaksi. Lääkärit ovat erimielisiä siitä, kuinka heitä pitäisi hoitaa, kertoo Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen.

Vaikeimpien ja epäselvimpien potilaiden diagnosointi ja hoito on keskitetty Oulun ja Helsingin yliopistollisiin sairaaloihin.

Oulussa intersukupuolisia vauvoja ei ole enää tällä vuosituhannella leikattu, jos leikkaukseen ei ole olltu muuta kuin esteettisiä syitä.

- Lapsen terveitä sukuelimiä ei pidä leikata ennen kuin hän itse ymmärtää leikkausten mahdolliset hyödyt, haitat ja riskit, lastenkirurgi Mika Venhola Oulun yliopistollisesta sairaalasta sanoo.

Osastonylilääkäri Seppo Taskinen Helsingin seudun yliopistollisesta keskussairaalasta on eri mieltä.

- Jos lapsella on häiritsevän näköiset sukuelimet, totta kai ne korjataan. Leikkauksista on saatu potilailta hyvää palautetta, hän sanoo.

Taskinen painottaa, ettei sukupuolen määritteleminen ole epäselvissäkään tapauksissa arpapeliä. Hän ei tiedä yhtäkään potilasta, joka olisi hakeutunut aikuisiällä sukupuolenkorjausleikkaukseen siksi, että olisi saanut lapsena virheellistä hoitoa.

Myös maailmalla intersukupuolisten lasten kosmeettiset leikkaukset ovat saaneet runsaasti huomiota. Esimerkiksi Euroopan neuvosto kehotti viime vuoden lopulla jäsenmaitaan varmistamaan, ettei intersukupuolisia lapsia leikattaisi kosmeettisista syistä.

Joissakin maissa intersukupuolisuus on huomioitu henkilöllisyystodistuksissa. Muun muassa Saksassa ja Australiassa on mahdollista jättää virallinen sukupuoli määrittelemättömäksi. Suomessa kaikkien kansalaisten on oltava virallisesti miehiä tai naisia.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (2)
SAMIRA PERI

Taskinen, hemmetin pökkelö. Suunnilleen kaikki häiskän kannat ovat *faktuaalisesti vääriä*. Sukupuolen epämääräisyys ei alkuvuosina haittaa kuin aikuisia, lapselle sillä ei ole mitään väliä, ja se ei saa olla leikkauksen perusteena, etenkin koska kejityksen suunnasta ei voi tietää. Taskinen selkeästi myös sulkee silmänsä väärin lapsena leikatuilta tapauksilta. Niitä on.

Juridinen sukupuoli muuten ei liity fysiologiaan mitenkään. Epäselvissä tapauksissa rekisteriin voi laittaa mitä huvittaa, arvion osuvuuden voi ratkaista myöhemmin.

ELLI LATVA-HAKUNI

Kolme pointtia!

1.Suomessakaan ei ole luovuttu intersukupuolisiin kohdistuvista ihmisoikeusloukkauksista, mm. hoitomuodoista ja leikkauksista, joilla intersukupuoliset pakotetaan mukautumaan fyysisesti kulttuuriseen käsitykseen normaalisuudesta.

2.Intersukupuolisuudessa on enemmän kyse stigmasta ja emotionaalisesta traumasta kun sukupuolesta. Varhaisessa iässä tehdyt leikkaukset ja tutkimukset tutuvat lapsesta vähintäänkin hämmentäviltä.

3. Neuvoloilla tulisi olla paremmat valmiudet auttaa intersukupuolisten lasten vanhempia tukemaan lastaan ja tekemään lapsen oikeuksia kunnioittavia päätöksiä. Vanhempien hätää ei tule hoitaa lasten leikkauksilla.

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X