Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Stubb perusteli turvelinjan muutosta: Työpaikat ja omavaraisuus

Pääministeri Stubb on peräänkuuluttanut avoimuutta keskusteluissa, jotka koskevat suuria energiahankkeita. Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Pääministeri Alexander Stubb perustelee hallituksen linjanmuutosta turpeen verotuksessa muun muassa omavaraisuuden parantamisella. Turpeen ja metsähakkeen kilpailukykyä kivihiileen nähden parannetaan.

Stubb kertoi eduskunnan energiakeskustelussa myös arvioista, joiden mukaan ratkaisu tuo Pohjanmaalle, Pohjois-Pohjanmaalle ja Lappiin noin tuhat uutta työpaikkaa.

Stubbin mukaan päätöksellä pyritään korjaamaan tilanne, jossa kivihiili on vallannut alaa, koska sen hinta on laskenut Yhdysvaltain liuskekaasun takia. Toinen syy on taantuman aiheuttama päästöoikeuksien hinnan lasku.

Stubb perusteli hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätöstä eduskunnassa lisäksi sillä, että turpeen ja metsähakkeen käyttö on kivihiilen käyttöä ilmastoystävällisempää.

Stubb antoi eduskunnalle pääministerin ilmoituksen energiapolitiikan kokonaisuudesta. Hän perusteli Fennovoiman ydinvoimalalupaa sillä, että valmistuessaan Pyhäjoen voimala vähentäisi tarvetta tuontienergiaan ja sitä kautta riippuvuutta venäläisestä energiasta.

Hallituksen enemmistön kielteistä kantaa Teollisuuden Voiman (TVO) lisäaikaan Stubb perusteli sillä, että myönteinen päätös olisi tuonut jatkuvaa epävarmuutta Suomen energiaratkaisuihin.

– TVO:n periaatepäätös on edelleen voimassa ensi kesään saakka. Sen jälkeen pöytä on puhdas myös muille operaattoreille mahdollisesti hakea periaatepäätöstä. Myös TVO on erittäin tarvetullut hakemaan uutta päätöstä aikanaan, Stubb sanoi.

Hallituksen ilmoitus turpeen ja metsähakkeen verokohtelun muuttamisesta yllätti opposition eduskunnan energiakeskustelussa.

Perussuomalaisten Jari Lindström kiitteli hallituksen tulleen heidän linjoilleen, ja keskustan Mauri Pekkarinen arveli hallituksen ottaneen opiksi keskustan arvostelusta.

Vasemmistoliiton Silvia Modig piti turvetta vain siirtymäajan vaihtoehtona, koska se ei ole päästöiltään kivihiiltä kummempaa. Vihreiden Ville Niinistö ei ottanut kantaa turpeen verokohteluun lainkaan, vaan markkinoi vihreiden mallia kotimaisen uusiutuvan energian käytöstä.

STT

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (3)
Åke Pöllänen

Kun nyt saisivat tuon Olkiluoto 3. valmiiksi ensin, niin vois sitten harkita tarvitaanko me vielä lisää ydinvoimaa ja sitä että mihin ihmeeseen ne plutoniumit jemmataan turvallisesti?

Ramses IV

Saattaisi olla parempi, ettei OL3 koskaan valmistuisi. Sivistysvaltioissa ollaan ydinvoimaloita ajamassa alas - ovat tiedostaneet sen energiantuotantotavan riskit fiksuina, toisin kuin täällä kaaripyssyjen maassa. Ei sitä plutoniumia vaan jemmata mihinkään turvallisesti, maan kuori kun järkkyy täällä pohjolassakin. Ukko tuossa jäljempänä on asian ytimessä. Suomen ei kannata ilmastokikkailla, tämän kokoisen maan päästöillä tai päästämättömyyksillä ei Telluksen ilmastolle ole suurempaa merkitystä kuin hyttysellä, joka sontii Atlantin tai Itämeren rannan tuntumassa. Kotimaista, uusiutuvaa energianlähdettä olisi vaikka kuinka ja lisää kasvaa vuosittain hehtaaritolkulla metristä pajua. Mikä vika hakevoimaloissa?

Ukko

Eihän Suomessa ole ollut energiapolitiikkaa herran aikoihin. Politiikkamme on ollut ilmastopolitiikkaa. On keuhkottu uusiutuvista energialähteistä ja hiilidioksidipäästöistä. Millon aletaan keskustella sähkön tuotannon riittävyydestä ja varavoimasta. Tällä hetkellä reservissä olevat voimalat voivat olla siellä enää pari vuotta. Mitä sitten? Jos häiriö tulee kylmän talven aikana, niin keltaisessa nesteessä ollaan.

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X