Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Lukijalta

Iiro Viinanen: Toimittajat upposivat turvelobbauksen suohon

Iiro Viinanen. Kuva: Lehtikuva

Sunnuntaisuomalaisessa 24.8. julkaistu artikkeli turvetuotannosta oli esimerkki pinnallisuudesta ja lobbauksen onnistumisesta. Artikkelissa annettiin kuva kuin mikään muu energiamuoto ei pitkän päälle ole turpeen veroinen. Olipa niin tai näin, rehellisyyden nimissä olisivat toimittajat voineet tutkailla tilannetta hieman tarkemmin suolla vieraillessaan eikä vain sokeasti uskoa kaikkea mikä kerrotaan.

Olisi saattanut käydä kuten allekirjoittaneelle osallistuttuaan hienon mittaustekniikan esittelyyn, että puhdistusprosessiin kuuluvan kentän toisesta laidasta löytyi iso ylivuotoputki. Sieltä pääsi rankkasateiden aikana turvemössöä tolkuttoman paljon suoraan alapuoliseen vesistöön. Vika korjattiin, mutta ei omaehtoisesti.

Viranomaisetkin olivat sulkeneet silmänsä hyväksyessään moisen törkeän teon vuosia aiemmin. Turhaan ei puhuta turvemafiasta!

Tai osoittivatko yhtiön edustajat toimittajille, millaista on se vesi, joka ns. eristysojista eli tuotantoalueen reunaojista sellaisenaan vesistöön kulkeutuu? Ne vedet eivät kuulemma kuulu ojat kaivaneelle turveyhtiölle.

Erikoinen tulkinta, kun ennen ojien kaivamista ei ollut tätä väylää turpeisille vesille kulkeutua järviin.

Tai kertoivatko isännät toimittajille sitä, kuinka mittavia ylivuotoja tapahtuu aivan yleisesti rankkasateiden aikana ja lumien sulaessa keväällä vieden mennessään todella suuria määriä turvetta vesitöihin. Mitään ei ole tapahtunut kun kukaan ei ole ollut näkemässä saati edes yrittänyt mennä sateilla katsomaan onko kaikki ok. Viranomaisia se vähiten kiinnostaa.

Tuskinpa sitäkään kerrottiin, kuinka konsulttiyhtiön monivuotisia mittaustuloksia käytettiin todistusaineistona kuivatusveden puhtaudesta vaikka mittauksen oli vuosittain tehty tammikuussa jolloin tuotanto ei ole käynnissä eikä vedet muutenkaan virtaile.

Olisi kuvitellut, että toimittajat olisivat vaivautuneet kysymään tuotantoalueen alapuolisen järven mökkiläisiltä kokemuksia puhtaaksi väitetystä turvetuotannosta.

Artikkeli lehdessä olisi taatusti saanut toisenlaisen luonteen. Ja esimerkkejä laiminlyönneistä kuvamateriaaleineen kyllä riittää, kunhan vaan joku suostuisi julkaisemaan.

Turvetuotannon tärkeyttä kansantaloudelle perusteena pitäen ollaan pilaamassa kansallisomaisuuttamme merkittävästi. Olisi luullut, että olisi riittänyt kun tämä sukupolvi jättää perinnöksi suuren valtion velkataakan. Ei siihen lisänä olisi tarvittu pilattuja järviämme.

Eivätkö päättäjät tunne pistoa sydämessään toimiessaan näin vastuuttomasti ja yksipuoliseen informaatioon luottaen ja samoin virkakoneisto salliessaan kaiken tapahtuvan aivan silmiensä alla. Tämä on äänestäjien syytä muistaa ensi vaaleissa.

Iiro Viinanen

ministeri

Lahti

Mielipidekirjoitus on julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 27.8.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (5)
kristian

Viinanen se jaksaa valittaa milloin mistäkin, jossain vaiheessa hän tasi luvata, ettei enää ota julkisesti kantaa mihinkään. Kaikesta muusta olen hän lukenut valittavan mutta en ylisuurista eläkkeistä. Toiset tekee bisnestä vakuutusyhtiöissä, toiset turvesoilla tai talvivaarassa, niin se maailma vaan menee.

aleksi

Luulisi entisen valtionvarainministerinkin ymmärtävän ettei jälkipolvillemme jäisi velkaa jos hyödyntäisimme suomen valtavat mahdollisuudet energiasektorilla. Valtiovarainministerinä Viinanen on varmasti tietoinen että kannattaa tuottaa energiaa niillä keinoin joilla se on valtiolle edullista. Suomessa nyt vaan sattuu enegia olemaan turpeen ja puun muodossa. Aurinko ei kylmimpänä vuodenaikana paista eikä vesi liiku. "Suo"men soissa on energiaa yhtä paljon kuin norjassa öljyssä. Se ei siitä miksikään muutu. Nyt vaan Suomen täytyy myöntää virheensä miksei näitä varoja olla hyödynnetty ja alkaa nostaa turvetta, vaikka se ei yhtä mediaseksikästä olekkaan kuin aurinkoenergia. Tottakai parhaat ja järkevimmät vesiensuojelumenetelmät hyödyntäen. Pitäisikö kuormitusta vähentäviin tutkimuksiin ohjata niitä kuuluisia innovaatiotahoja?. Kotimaisella energialla on myös valtava työllistävävaikutus, joka tässä työllisyystilanteessa tekisi Suomelle oikein hyvää

allu

Sanois kyllä, että noiden dinosaurusten aika oli jo. Tämä eläkeläinen ja mielipideautomaatti sais pitää mölyt mahassaan ja miettiä mitä hyvää hän on saannut aikaiseksi, että ansaitsee eläkettä enemmän kuin keskiverto duunari.

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X