Kotimaa

Puolustusvoimat ei päivittänyt Windows XP -koneitaan ajoissa, maksaa Microsoftille kovaa hintaa

Kymmenkunta suomalaista toimijaa maksaa Microsoftille, että saa siltä erillissopimuksella päivityksiä vanhentuneeseen Windows XP -käyttöjärjestelmään. Käyttöjärjestelmän yleinen tuki loppui huhtikuussa, mikä heikentää Windows XP-tietokoneiden tietoturvaa ja toimivuutta. 

  Puolustusvoimat on yksi noin kymmenestä ohjelmistojätti Microsoftille maksavasta.

- Olemme varmistaneet tuen kaikkiin käytössämme oleviin järjestelmiin niin kauaksi aikaa kuin ne ovat meillä käytössä, kommentoi johtamisjärjestelmäpäällikkö prikaatikenraali Ilkka Korkiamäki.

Hän ei avaa tarkemmin aikataulua, jolla puolustusvoimat aikoo irtautua XP-kannasta. Windows XP:tä edelleen käyttävien tietokoneiden määrääkään hän ei kerro. Pienestä määrästä ei kuitenkaan ole kyse.

- Meillä on iso muutos menossa tällä hetkellä, mutta sitä en kommentoi, milloin se on loppuun asti toteutettu, hän muotoilee.

Sodan ajan järjestelmissä Windows XP ei ole ollut Korkiamäen mukaan käytössä enää pitkiin aikoihin. Myöskään puolustusministeriössä ei ole ollut XP -koneita vuosiin.

  Microsoftin Windows-liiketoimintajohtaja Tom Toivanen kertoo, että erillissopimukset on rakennettu ohjaamaan pois vanhentuneesta tietojärjestelmästä.

- Olemme tehneet muutamia räätälöityjä sopimuksia tuen jatkumisesta. Ne on hinnoiteltu niin, että pelkkä hinnoittelu kannustaa laittautumaan eroon XP-työasemista, hän sanoo.

Sopimuksen yleisperiaatteena on, että jokaisesta Windows XP:tä käyttävästi tietokoneesta maksetaan erillinen kuukausimaksu.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Hanki lukuoikeus ESS:n koko verkkosisältöön

Kirjaudu tästä

ESS - joka hetki läheltäsi.

Ota käyttöösi ylivoimaisesti paras sisältöpaketti Lahden alueen uutisista, ilmiöistä ja tapahtumista. Tilaajana voit olla varma että pysyt ajan tasalla kaikesta, mitä ympärillä tapahtuu.

Mitä saan tilaajana?

  • Kaikki ESS.fi-sivuston sisällöt
  • Kaikki paperilehden sisällöt
  • Pääsyn sisältöihin kaikilla laitteilla, mistä ja milloin tahansa
Kirjaudu sisään tästä
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.
Kommentointi

Luetuimmat

Tunti Päivä Viikko Kuukausi
Näytä lisää