Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Prosentti väestöstä kärsii tästä sairaudesta eikä parannuskeinoa ole - "Välillä voimat vain katoavat"

Annukka Lindforsin vapaa-aika kuluu yleensä sohvalla oleillen. Muuhun eivät voimat enää töiden jälkeen riitä. Kuva: Pertti Louhelainen / Etelä-Suomen Sanomat

Lahtelainen Annukka Lindfors sairastaa kroonista väsymysoireyhtymää. Sairaudelle ovat ominaisia muun muassa voimakas ja usein jatkuva uupumustila, voimakas väsymys ruumiillisen tai psyykkisen rasituksen jälkeen, muisti- ja keskittymisvaikeudet sekä selittämättömät lihaskivut. Uupumus voi viedä jopa kävely- ja puhekyvyn.

Terveyskirjastossa kroonisen väsymysoireyhtymän yleisyydeksi arvioidaan 0,5-1 prosenttia väestöstä. Suomessa tämä tarkoittaisi noin 25 000-50 000 henkilöä.

Parannuskeinoja ei tunneta. Monilla oireet pahenevat taudin edetessä.

Lindfors kuvailee uupumuksen iskemistä samanlaiseksi kuin jos patterista yhtäkkiä loppuisi virta.

- Kaikki voimat vain katoavat, ja on pakko päästä makaamaan.

Elämää ei voi suunnitella kovin pitkälle, sillä koskaan ei tiedä, millainen olo seuraavana päivänä on.

Lindfors on onnekkaampi kuin moni muu kroonista väsymysoireyhtymää sairastava. Hän työskentelee sairaalassa osastonsihteerinä ja on ainakin toistaiseksi pysynyt työkykyisenä, vaikka onkin joutunut kroonisen väsymysoireyhtymän ja muiden sairauksiensa vuoksi usein jäämään sairaslomalle.

Lindfors rakastaa työtään, vaikka onkin työpäivien jälkeen usein uupunut. Päivän päätteeksi hän ei jaksa muuta kuin levätä.

Töiden jälkeen hän yrittää kiiruhtaa kotiin ennen kun jalat pettävät uupumuksesta alta. Ainoa mikä oloon auttaa, on makuulle pääseminen.

Sairaus on edennyt aaltoilevasti.

- Ensimmäiset pari vuotta pää ei toiminut kunnolla. Nyt kun muisti- ja keskittymishäiriöt ovat vähentyneet, alkaa keho pettää.

Muiden kroonista väsymysoireyhtymää sairastavien vertaistuki on ollut Lindforsille korvaamattoman tärkeää.

Sairaspäivärahan, kuntoutustuen ja työkyvyttömyyseläkkeen saaminen on kroonisen väsymysoireyhtymän oireilla Suomessa vaikeaa, kertoo oireyhtymään perehtynyt lääkäri, dosentti Olli Polo.

- Masennuksen diagnosoiminen potilaalla auttaa, sillä se tunnetaan Kelassa paremmin. Onneksi osalla potilaista masennuksenkin kriteerit täyttyvät ainakin muodollisesti, hän sanoo.

Masennusdiagnoosilla potilas velvoitetaan tukien saamiseksi syömään masennuslääkkeitä, jotka saattavat jopa pahentaa oireita. Käytännössä monet ostavat lääkkeet, mutta jättävät ne syömättä.

Itse väsymysoireet eivät Polon mukaan ole psyykkisiä sanan perinteisessä merkityksessä. Uupumusherkkyyden taustalla on yleensä löysä sidekudos ja matala verenpaine. Joskus yliliikkuvat ja toistuvasti sijoiltaan menevät nivelet voivat kelvata työkyvyttömyyden syyksi, vaikka väsymys ja uupumusoireet olisivat työkyvyttömyyden kannalta huomattavasti merkittävämpiä tekijöitä.

Pololla on potilaita, jotka ovat menettäneet kävely- ja puhekykynsä. Siitä huolimatta heidän on ilmoittauduttava työttömiksi työnhakijoiksi, jotta he saisivat toimeentulotukea. Muita tukia ei heru, sillä eläkelaitokset katsovat heidät työkykyisiksi.

Eläkelaitoksissa käsitellään vain papereita, eikä potilaita tavata henkilökohtaisesti.

- Kun työvoimatoimistossa virkailijat näkevät potilaan tilan, he voivat pyytää lääkärinlausuntoa potilaan vapauttamiseksi töiden vastaanottovelvoitteesta, Polo kertoo.

Eräs Polon potilaista oli tehnyt työuran sekä Ruotsissa että Suomessa. Saman B-todistuksen perusteella Ruotsista hänelle myönnettiin suoraan eläke, kun taas Suomen Kela ei nähnyt hänellä mitään työkykyä alentavaa sairautta.

Juulia Järvenpää

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa maksutta!

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (8)
SAKARI SORMUNEN

Hölynpölyä, että " parannuskeinoa ei olisi. " Jumalalle mikään sairaus ei ole " parantumaton. " Ongelma on siinä, että uuspakanallisessa Suomessa 72 % ei usko enää Raamatun Jumalaan v. 2012 tutkimuksen mukaan. Juuri katselin TV 7:ltä Patricia King - ohjelmaa, jossa amerikkalainen profeetta totesi: " Kuulen säännöllisin väliajoin, että joku on herännyt kuolleista, jopa CNN uutiskanava on raportoinut näistä tapahtumista. " Eli, " parantumattoman " sairauden kanssa kannattaa mennä jonkun ELÄVÄN srk:n rukousjonoon ja aktiivisesti etsiä paranemista. Myös monet parantamisen armolahjalla varustetut kristityt ovat käytössä. Kts. netin hakusanoilla Evankelistat Paavo Järvinen, Pirkko Jalovaara, Riitta Koskinen jne. Myös TV 7:n suorat esirukousohjelmat ovat käytössäsi.

Shouri

Entäs ne kerrat kun tämä "parantaminen" on aiheuttanutkin vain pahempia vammoja ja on enemmän henkistä väkivaltaa kuin hoitokeino: "Kehotus kävellä ilman kainalosauvoja pahensi perheenäidin jalkavammaa Pirkko Jalovaaran esirukousillassa."

http://www.kirkkojakaupunki.fi/artikkelit/jalka-vioittui

"Espoon piispan Tapio Luoman mukaan kukaan ihminen ei voi luvata parantumista Jumalan puolesta."

SAKARI SORMUNEN

Pirkko Jalovaara on joutunut jopa kirkon taholta vainon kohteeksi. Kirkko ja kaupunki - lehti on ihan oma lukunsa, eikä sitä kannata edes kommentoida, se on ollut hanakka tarttumaan jokaiseen oljenkorteen, voidakseen häiritä kaikkea elävää hengellisyytta. Mihin unohtuvat Shourilta NE Pirkon esirukousilloissa parantuneet, mm. " parantumattomasti " syöpäsairaat ? Niitä on vaikka kuinka paljon, niitä Sinun on aika kiusallista kommentoida, kun paraneminen tulee aina Jumalalta. Pidin oikein kirjaa Pirkon esirukousohjelmassa TV 7:llä, siellä oli ohjelmaa kohti kymmeniä ns. kiitosaiheita erilaisista parantumisista. Piispan kommentti on sekä toisaalta oikea, että täysin väärä. Profetian tai tiedon sanojen kautta rukoilija voi luvata paranemisen Jumalan ilmoituksena.

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X