Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kotimaa

Lukijalta

Poliisi kertoo nimettömänä: Partioita vaaditaan tekemään tulosta sakottamalla - hälytystehtävien kustannuksella

Kuva: Arkisto

"Työskentelen itse Hämeen poliisilaitoksessa ja haluan tuoda julkisesti tietoon muutamia asioita. Poliisia on saneerattu monta vuotta ja viimeisin vaihe PORA3 on saatu päätökseen. Talousrikostutkinnasta ja liikennepoliisista (ent. LP) tehtiin poliitikkojen toimesta pyhä lehmä eli osastoista ei lähivuosina saa vähentää henkilöstöä.

Sama ei koske muita osastoja. Valvontaosastosta (järjestyspoliisi) on vuodesta 2012 vähennetty henkilöstöä noin 25 prosenttia ja ylikin. Tutkinnan vähennyksistä en osaa tarkalleen sanoa, mutta samansuuntaista on hävikki ollut sielläkin. Loppua vähennyksille ei ole näkyvissä.

Samalla kun henkilöstöä on vähennetty, vaaditaan, että tulosta (eli sakottamista) täytyy lisätä edellisvuosista tai pysyä ainakin samalla tasolla. Liikennevalvonta on katsottu tarpeellisemmaksi kuin hälytystehtävien hoitaminen ja järjestyksen ylläpitäminen.

Tuntuu, että normaalien hälytystehtävien hoitamiselle, mitä itse pidän tärkeimpänä, ei anneta nykyisen johdon toimesta arvoa eikä resursseja. Pienellä porukalla teetetään enemmissä määrin töitä ja vaaditaan ”tulosta”. Loma-aikoihin tehdään muutoksia, samoin kun työaikoihin, ilman neuvottelua ja avointa keskustelua.

Loma-aikamuutokset eivät tietenkään koske esikuntaa, koska siellä on väkeä riittävästi ja ylikin.

Julkisuuteen kerrottiin, että Hämeen poliisilaitoksesta päällystön määrä väheni.

Samalla kuitenkin entisiä apulaispoliisipäälliköitä ja komisarioita nimitettiin uusiin ei-poliisivirkoihin ja heille luotiin aivan uusia virkanimikkeitä, joita ilman tähän asti on pärjätty. Osaan niistä haetaan parhaimmillaankin tekijöitä. Nykyisellä säästökurilla tuntuu oudolta muun muassa henkilöstöasiantuntijan hakeminen?

Isolla osalla päälliköistä palkka nousi uudistuksen myötä useammalla sadalla eurolla, jopa 1 500 eurolla kuukaudessa, toisin kuin miehistöllä, että se siitä säästöistä.

Säästöjä haetaan jättämällä miehistön virkojen täyttämättä eläkepoistumien ja virkasiirtojen jälkeen. Päällystövirat ja uudet virkanimikkeet eivät kuulu säästöjen piiriin. Lisäksi yhä pienenevistä järjestyspoliisin haittatyökorvauksista eli yövalvomisista ja viikonloppuna työskentelystä (jolloin myös poliisia tarvitaan) pitäisi saada satojentuhansien säästöt. Säästötalkoisiin ei tarvitse osallistua ylipalkattujen päälliköiden.

Uudistuksia on tullut paljon, mutta jotain vanhaakin on säilytetty osan päälliköiden toimesta, nimittäin autoritäärinen johtamismalli ja hyvä veli -järjestelmä. Sukulaisuus- ja muilla päällystösuhteilla eteneminen talossa tapahtuu nopeasti. Johtamismalli alkaa muistuttaa yhä enemmän itänaapurin öykkäritouhua. Julkista mielipidettä vastustava ei ehkä joudu Siperiaan, mutta johdon suunnasta tulevaan puhutteluun kyllä.

Poliisin näkyminen tulee vähentymään koko alueella merkittävästi. Rikosten selvittämisprosentin alentamisen ratkaisumalli on, että vähennetään kenttäpoliisien määrää, kuten on tehty jo nyt kovalla kädellä. Oma järki sanoo, että selvittämisprosentti kasvaa, jos alkuvaiheessa rikoksentekijä saadaan kiinni. Nykymallilla se ei tule onnistumaan samalla tavalla kuin aiemmin, sillä hälytyspartioiden aika menee jonossa olevien tehtävien hoitamisessa. Rikospaikkakäyntejäkin voisi sälyttää talossa oleville ammattimiehille eikä aina sitoa järjestyspoliisia joka tehtävään.

Kai muutama kenttäpoliisi jatkossakin tulee olemaan, niin kauan kun puhutaan Hämeen poliisilaitoksesta, koska nimi velvoittaa.

Onneksi työyhteisöstä löytyy hyviä työkavereita ja hyviäkin päälliköitä. Kuka miksikin itsensä laskekoon."

Tavallinen konstaapeli

Toimitus julkaisee kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Kirjoitus on julkaistu Etelä-Suomen Sanomien Lukijalta-sivulla 30.3.2014.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (34)
Duumari

Karmeata luettavaa , mutta niin tuttua koko yhteiskunnasta. Työntekijät pois mutta pomoportaalle lisää suojatyöpaikkoja. Koskee niin yksityistä puolta kuin valtiontaloutta tai kuntia. Kun nyt muka "kaikki säästävät" niin paljonko säästää Lahden hallinto tai eduskunta-ministeriöt? Vieläkö eduskunnan potkupallokerho käy pelaamassa ympäri maailmaa?

Akseli Uurre

Hyvä kirjoitus joka kuvaa aika hyvin nyky-yhteiskunnan kehitystä. Luin äskettäin väittämän, että järjestyspoliisin resurssien vähentämisen taustalla olisi pyrkimys saada yksityisiä firmoja hoitamaan poliisin tehtäviä. Tämä olisi luonnollisessa jatkeessa terveydenhuollon yksityistämisen kanssa mikä on johtanut julkisen puolen hoidon rapautumiseen. Yksityisellä puolella tulot ovat paremmat ja lomatkin pyörii ajallaan. Kaikki hyvin?

Toinen mielenkiintoinen aspekti on, että nykyään poliisi pyrkii siirtämään enenevässä määrin pikkurikoksia suoraan käräjäoikeuteen, toisin sanoen ei tutkita resurssipulan vuoksi vaan kehotetaan rikoksen uhria haastamaan vastapuoli oikeuteen. Tällä tavoin lakifirmat saavat itselleen tuloja ja valtakunnassa on tältä osin kaikki hyvin?

KALE AHTO

Hyvä kirjoitus ja ammattimieheltä vieläpä, tämä oli sellaista rehtiä suomalaisen miehen puhetta jota arvostan, ja se mitä em,mainitsi poliisin esimiesten johtamis tyylistä on ainakin minulla ollut tiedossa ihan kokemusperäisesti vuosia...(ei hyvä...) ja kirjoituksessa tuotiin onnistuneesti esille nyky yhteiskunnan arvomaailma joka valitettavasti tukee ns.hyvä veli suorituksia..ja oma etu veljeskunnan ohittaa kansalaisen oikeusturvan joka perustuslaissa on virka velvollisuutena huomioitava... -uskonpa vaan jos kirjoittajan kaltaiset poliisit tulis esille suuremmalla joukolla niin aikaan saataisiin tarpeellinen suur uudistus koko poliisivoimissa ja etenkin sen johdossa/päällystössä..on jo menty liikaa DDR.stasi meininkiin...kirjoittava poliisi on kansalaisen kunnioituksen arvoinen.

Luetuimmat juuri nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X