Kotimaa

Nämä taidot voivat kehittyä tietokonepelejä pelaamalla

Tuore tutkimus horjuttaa väitettä, että tietokonepeleistä olisi vain haittaa nuorille pelaajille.

Katherine Sanfordin Victorian yliopistossa Kanadassa tekemä tutkimus paljastaa, että nuoret voivat oppia pelatessaan muun muassa eettistä päätöksentekoa ja vastuuntuntoa. Tietokone- ja konsolipeleistä voi oppia myös strategista suunnittelutaitoa ja johtamistaitoa, joista pelaajat sanoivat hyötyneensä koulussa.

Tutkijan mukaan tämä on seurausta siitä, että peleissä lapset ja nuoret joutuvat erilaisiin päätöksentekotilanteisiin ja näkevät valintojensa seuraukset. Lisäksi moninpelit, joissa muita jäseniä ei tunneta, vahvistavat neuvottelutaitoa ja opettavat vahvuuksien tunnistamista. Pelaaminen voi myös kehittää ongelmanratkaisutaitoja.

Kasvatustieteiden professorina työskentelevä Sanford seurasi tutkimuksessaan viiden vuoden ajan nuoria, jotka olivat tutkimusjakson alussa 13-17-vuotiaita.

Tietokonepeleistä välittynyt negatiivinen kuva johtuu tutkijoiden mukaan osittain siitä, että aiemmin on keskitytty tutkimaan vain pelien haittavaikutuksia.

Jyväskylästä käsin toimivan pelitutkimusverkosto Agora Game Labin johtaja ja Koulutuksen tutkimuslaitoksen professori Marja Kankaanranta suhtautuu tuoreen kanadalaistutkimuksen tuloksiin varauksellisen positiivisesti.

Kankaanranta painottaa, että taitojen oppiminen vaihtelee pelityypeittäin, ja olisi tärkeää tarkastella sitä, minkälaisia pelejä pelaamalla hyödyt saavutetaan.

- Noin viimeisen kymmenen vuoden aikana on entistä enemmän alettu tarkastella myös pelien ja pelaamisen myönteisiä vaikutuksia, esimerkiksi juuri oppimisen kannalta.

Aiheesta lisää maanantain Etelä-Suomen Sanomissa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa maksutta!

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi
Tunti Päivä Viikko Kuukausi

Lue seuraavaksi X