Lahtelaiselle evankeloimisyhdistykselle tuomio rahankeräysrikoksesta

Kotimaa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Lahdessa toimivan pienen evankeloimisyhdistyksen ja yhdistyksen puheenjohtajan rahankeräysrikoksesta. Puheenjohtajalle oikeus määräsi ehdollista vankeutta 30 päivää.

Yhdistys ja puheenjohtaja määrättiin korvaamaan yhteisvastuullisesti rikoshyöty valtiolle, 49 000 euroa.

Oikeus vapautti syytteestä yhdistyksen sihteerin, joka ei ollut suostunut kirjoittamaan käännökseen rahankeräykseen viittaavia kohtia. Hän oli kääntänyt englanniksi laaditun tekstin suomeksi. Puheenjohtaja oli myöhemmin lisännyt tekstiin viittaukset rahankeräykseen.

Yhdistyksen tilille oli ilmestynyt vuosina 2010-2011 noin 65 000 euroa. Oikeus vähensi summasta tuotemyynnin, jäsenmaksut ja tilille ennen keräysaikaa tulleet varat. Lopun oikeus arvioi rikoshyödyksi.

Syytetyt vetosivat siihen, että yhdistyksen lähettämää neljää kirjettä ei ollut suunnattu yleisölle, mistä rahankeräyslaki puhuu, vaan ennalta yksilöidylle saajien joukolle. Syytettyjen mukaan rahaa olisi lahjoitettu yhdistykselle ilman kirjeitäkin.

Oikeus ei pitänyt 5 900 ihmistä rajattuna joukkona vaan yleisönä. Yhdistyksellä oli noin 200 jäsentä.

Yhdistys oli hakenut rahankeräyslupaa, mutta poliisihallitus oli hylännyt sen, koska yhdistyksen toiminta oli katsottu pienimuotoiseksi, keskittyneeksi Lahden seudulle, yhdistys oli ollut uusi ja jäsenmäärä pieni.

Hakeminen osoitti oikeuden mukaan vastaajien tienneen, että lupa tarvitaan.

Oikeus piti tekoa hyvin moitittavana. Siksi se ei ollut sovitettavissa sakoilla.

ESS.fi

Kommentointi