Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
It's Hockey Time

Pelicansin ja KalPan sarjassa nähdään mediapeliä - tämä ja 8 muuta väitettä valmentajille

Joutuuko KalPa joutuu uhraamaan ekstraenergiaa Pelicans-ykkösnyrkin Erkinjuntti-Tyrväinen-Sopanen pysäyttämiseen?

Päävalmentajat vastakkain. Runkosarjassa kolmannelle sijalle yltäneen KalPan Pekka Virta (vas.) sekä kuudenneksi kurkottaneen Pelicansin Petri Matikainen. Kuva: ESS

Keskiviikkona alkavista Pelicansin ja KalPan välisistä jääkiekkoliigan puolivälieristä povataan tasaista. Sitä mieltä ovat myös joukkueiden päävalmentajat: molemmat tyrkkivät ennakkosuosikin viittaa vastustajalle.

ESS haastoi joukkueiden päävalmentajat vastaamaan väitteisiin sarjan alla.

Väite: Matikaisen kahdella valmennuskaudella KalPa on voittanut seitsemän kahdeksasta joukkueiden runkosarjakohtaamisesta. KalPa on pelityyliltään hankalimpia vastustajia, mitä Pelicansille voi osua.

Pekka Virta, KalPa: "Eihän se nyt ole, kun tosipelit alkavat ja tosikiekkoa ruvetaan pelaamaan. Mehän hävisimme viime vuonna playoff-pelit. En allekirjoita, mutta uskon meidän joukkueeseemme. Me lähdemme altavastajana."

Petri Matikainen, Pelicans: "Kyllä, pitää paikkansa. Runkosarja osoitti sen jälleen kerran tänä vuonna, vain yksi voitto neljästä pelistä. KalPa on valtavan luisteluvoimainen ja raikasilmeinen joukkue, ja meillä on ollut vaikeuksia heitä vastaan."

KalPa oli runkosarjassa Liigan paras kotijoukkue, Pelicans kuudenneksi paras. Pudotuspeleissä kotiedun merkitys on kuitenkin paljon pienempi.

Virta: "Se on ehdottomasti näin. Meillä on kuitenkin kotikentissä aika paljon eroa, mikä tulee näkymään pelissä."

Matikainen: "Pitää paikkansa. Tietysti Kuopiossa on vähän isompi kaukalo, mutta muuten en näe suurtakaan merkitystä, onko koti- vai vieraspeli. Varsinkin Pelicansille vieraskenttä käy oikein hyvin, vaikka vieraskenttä ei meille runkosarjassa niin hyvä ollutkaan. Saadaan olla yhdessä, ja se on meille helpompaa. Parempi aloittaa vieraissa."

Pelicans on liigan jäähyherkin joukkue niin kaksiminuuttisen kuin kokonaisjäähymäärän osalta. KalPa jäähykertymä oli 250 minuuttia pienempi! Hermokontrolli on Pelicansin akilleenkantapää, ja KalPa pyrkii iskemään siihen.

Virta: "Ei me sen seurauksena taktiikoita laadita. Meidän pelityylimme on - huom. runkosarjassa - tuottanut aika hyvin ylivoimaa, ja Pelsun pelityyli on - huom. runkosarjassa - tuottanut paljon jäähyjä. Tämäkin tulee pomminvarmasti muuttumaan, kun playoff-pelit alkavat."

Matikainen: "Jäähyjä tulee meille edelleen vähän liikaa, se on selvä. Meille tulee myös isoja rangaistuksia, KalPalle ei. Siitä olemme päässeet vähän eroon. Me ollaan mitä ollaan, pitää vain oppia ottamaan hyvä jäähy hyvään paikkaan. Pelsut on Lahdesta, ja siihen kuuluu tietty mentaliteetti."

Pelicansin päävalmentaja Petri Matikainen. Kuva: Mirja Hussain

KalPa joutuu uhraamaan ekstraenergiaa Pelicans-ykkösnyrkin Erkinjuntti-Tyrväinen-Sopanen pysäyttämiseen.

Virta: "Ei ole mitään ekstraenergiaa. Kaikki laitetaan likoon. Totta kai katsomme vastustajan vahvuudet ja pyrimme vastaamaan niihin tavalla tai toisella. Meilläkin on sellaisia pelaajia, joihin jonkun täytyy käyttää ekstraenergiaa, tai he tekevät pahojaan."

Matikainen: "Varmasti joutuu. Kuka tahansa liigajoukkue joutuu. Se on tosin ihan sama meillä, siellä on KalPalla valtavia polkukoneita monessa kentässä, ja vahva ykkös- ja kakkosnyrkki."

KalPa oli runkosarjassa heittämällä Pelicansia parempi niin yli- kuin alivoimapelissä. Yksin tämä seikka voi ratkaista sarjan KalPan eduksi.

Virta: "Ei mikään yksittäinen seikka ratkaise. Kokonaisuus ratkaisee, sinne kuuluvat yli- ja alivoima, mutta myös maalivahtipeli ja monta muuta asiaa."

Matikainen: "Kyllä voi, jos emme opi pelaamaan paremmin niitä. Kummassakin pitää parantaa."

KalPa on ollut pudotuspelien kestoalisuorittaja. Se ei ole voittanut yhtään playoff-sarjaa seitsemään vuoteen. Tämä tosiasia painaa pelaajien takaraivossa nytkin.

Virta: "En allekirjoita mitenkään, enkä ymmärrä väitettä alisuorittamisesta ollenkaan. Tietysti puhun vain niistä kausista, jolloin olen itse ollut mukana (2006-11 ja 2014-). Toissa vuonna noustiin viimeiseltä sijalta kuuden joukkoon ja hävittiin sitten Lukolle tiukka vääntö. Siinä ei ole mitään alisuorittamista. Viime kausi oli rikkonainen.

Nuo painavat varmaan muiden vaakakupissa ja hyvissä tarinoissa, mutta ei meidän tekemisessä."

Matikainen: "Tuo 'alisuorittaminen' on vähän puutaheinää. He ovat pelanneet erinomaisia runkosarjoja. Nämä on kovia pelejä, pienistä asioista kiinni. Pelicans-organisaatio olisi varmaan aika monta kertaa mielellään ottanut sen playoff-paikan, joka KalPalla oli. He ovat menestyvä organisaatio ja tietävät mitä voittaminen on."

KalPan päävalmentaja Pekka Virta Kuva: Timo Hartikainen / Lehtikuva

KalPa keräsi runkosarjassa 19 pistettä enemmän kuin Pelicans. Pelicans on silti niukka ennakkosuosikki - tätä mieltä on nimittäin myös osa vedonlyöntitoimistoista.

Virta: "Juu, kaikki media ja vedonlyöntitoimistot, ja näin sen kuuluu ollakin. Asetelma sopii meille, kuten sopi kauden lähtöasetelmakin. Pelicans janoaa menestystä nyt jos koskaan. Satsaukset ovat aika suuria jokaiseen pelin osa-alueelle."

Matikainen: "Ne ovat puutaheinää nuo vedonlyöntitoimiston touhut, ja kaikki muutkin. Se on päivänselvää, kuka on suosikki. Se ei voi mitenkään olla Lahden Pelicans.

Jos olisi toisinpäin ja me olisimme olleet 19 pistettä KalPaa edellä, ottaisin mielelläni haasteen vastaan. Nyt en pysty."

Sarjan aikana nähdään railakasta mediapeliä valmentajien välillä.

Virta: "En usko, että siihen menee. Petu on kiva jätkä, ja olemme hyviä kavereita. Lähdemme siitä, että pelaajat ratkovat hommat."

Matikainen: "Aika näyttää. Kumpikin valmennustiimi kääntää varmasti kaikki kivet ja tekee kaikkensa, että pelilliset asiat saadaan kuntoon. Kaikilla tavoilla playoffeissa yritetään vaikuttaa, että saataisiin suotuisa tulos."

Mihinkään maailman asiaan ei liity yhtä paljon kliseisiä sanontoja kuin playoff-jääkiekkoon.

Virta: "En tiedä, etteikö mihinkään asiaan maailmassa, mutta kyllä tähän paljon kuuluu."

Matikainen: "Näin on. Pitää täysin paikkansa."

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi on väliaikaisesti pois käytöstä.

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X