Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Urheilu

Osa vammaisurheilulajeista kärsii harrastajien ja avustajien vähyydestä sekä tilaongelmista

Katja Heikkinen toivoo lisää henkilökohtaisia avustajia vammaisurheilun puolelle. Kuva: Mirja Hussain

Moniin vammaisurheilulajeihin kaivataan lisää harrastajia. Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n toiminnanjohtajan Riikka Juntusen mukaan harrastajamäärät ovat pysyneet melko samoina viime vuodet. Lähinnä kehitysvammaisten harrastusmäärät ovat kasvaneet.

- Seuroissa on enemmän ryhmiä ja kokeilumahdollisuuksia, Juntunen kertoo.

Joukkuepelit, kuten salibandy ja koripallo, ovat vammaisurheilussa suosittuja lajeja uinnin ja yleisurheilun ohella. Talvilajeista kiinnostaa lumilautailu, ja muidenkin rinnelajien suosio on lisääntynyt. Maastohiihtoon on vaikea saada uusia ihmisiä mukaan. Juntunen kertoo, että sulkapallo on saanut lisää harrastajia, kun taas pöytätenniksen pelaajat ovat vähentyneet.

Lajien tunnettuutta pitäisi Juntusen mukaan lisätä.

- Kuljetuspalvelut ja harrastuksiin liikkuminen sekä pelivarusteiden hankinta vaikuttavat vammaisurheilun harrastajamääriin. Lajeista kiinnostuneita on, mutta heitä on (aiempaa) vähemmän, mikä koskee kaikkea liikuntaa.

Paikalliset verkostot ovat Juntusen mukaan tärkeitä, jotta lajista kiinnostuneet saadaan yhteen. Juntusen mielestä kuntien pitäisi kehittää soveltavan liikunnan mahdollisuuksia.

- Päätöksissä tulee kiinnittää huomiota esteettömyyteen ja saavutettavuuteen.

Vammaisratsastusta harrastavan ja pitkän maalipallotaustan omaavan Katja Heikkisen mukaan henkilökohtaisia avustajia tarvitsee enemmän, sillä heitä voi olla vaikeaa saada esimerkiksi viikoittaisiin harrastuskäynteihin.

Kuva: Anssi Hietamaa

"Harrastajia tarvitsisi tulla lisää kolmesta neljään"

Uutta vammaisurheilujoukkuetta on usein vaikea perustaa.

- Esimerkiksi pyörätuolirugbyssa harjoituksissa olisi hyvä olla paikalla kahdeksan ihmistä, sillä pelissä yhdestä joukkueesta on kentällä neljä pelaajaa, kertoo Juntunen.

Pyörätuolirugbyn harrastusvuoroja ei tällä haavaa ole Lahdessa. Lokomotiv-joukkueen pelaajat ovat käyneet harjoittelemassa Helsingissä sen jälkeen, kun useat pelaajat lopettivat lajin.

- Harrastajia tarvitsisi tulla lisää kolmesta neljään, jotta toiminta voitaisiin kenties aloittaa uudelleen täällä, sanoo Lokomotiv-joukkueen Mika Virtanen.

Myös tilojen kanssa on ollut ongelmia, sillä useissa kouluissa on muovimatot, eikä parkettilattioita. Pelituoleilla on liian raskasta kelata muovimaton päällä.

Myös maalipallon harrastajia on Lahdessa niin vähän, ettei harjoitusvuoroja ole järjestetty tänä vuonna.

- Tarvittaisiin kuusi pelaajaa, mutta nyt on vain muutama. Tuomareita on useita, Heikkinen kertoo.

Heikkinen kertoo, että Suomen menestys maalipallossa Lontoon olympialaisissa toi muutamia poikia lajin piiriin, mikä kertoo tunnettuuden ja julkisuuden merkityksestä. Medianäkyvyys on Heikkisen mielestä olennainen osa lajin tunnettuuden lisääntymistä ja esimerkiksi yleisön saamista maalipallon EM-kisoihin Pajulahteen syyskuussa.

Ira Mellberg
ira.mellberg@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi on väliaikaisesti pois käytöstä.

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X