Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Liikunta edistää uuden oppimista myös iäkkäillä

Tutkimukset ovat jo todistaneet, että liikunta saa aikaan muutoksia aivoissa ja ajattelussa ja että pienelläkin liikunnalla on merkitystä. Nyt pitäisi vain saada ihmiset motivoitumaan.

Liikkumisesta on runsaasti hyötyä, myös aivoille. Kuva: Samuli Ikäheimo

Työelämä vaatii jatkuvaa uuden oppimista, ja tässä aivojen muovautuvuus on tärkeää.

- Liikunta lisää aivojen muovautuvuutta ja parantaa oppimista lapsista ikäihmisiin, sillä se lisää uusien hermosolujen muodostumista aivoissa. Oppimistulos on paras, kun liikunta yhdistetään haastaviin työtehtäviin, psykologian tohtori, aivotutkija Satu Pakarinen Työterveyslaitoksesta kertoo.

Vähän liikkuvilla ikääntyvillä aivojen muistialueet kasvavat jo, kun ihminen kävelee kolme kertaa viikossa 40 minuuttia. Myös aerobista liikuntaa tehneiden varusmiesten aivojen toimintakyky paranee verrattuna normaalia palvelusta suorittaviin.

Työssään uupuneelle liikunta ei ole yksiselitteisesti paras vaihtoehto paranemiseen. Jaksamisen kannalta tärkeintä on kokonaiskuormitus.

- Jotta liikunnasta on hyötyä aivoterveydelle, on löydettävä tasapaino työn ja liikunnan suhteen. Liiallinen liikunta yhdistettynä kuormittavaan elämäntilanteeseen voi aiheuttaa kehossa stressitilan, joka on myrkkyä aivoille ja voi vanhentaa niitä ennenaikaisesti.

Välittömästi erittäin intensiivisen liikuntaharjoitteen, kuten esimerkiksi maratonin, jälkeen ihmisen kognitiivinen suoriutuminen on yleensä normaalia heikompi.

- Pitkällä aikavälillä liikunnan vaikutus aivoille on kuitenkin positiivinen.

Kun liikunnan tiedetään jo parantavan aivojen verenkiertoa, kuljettavan aivoille paremmin ravinteita ja happea sekä edistävän hermosolujen syntyä ja niiden käyttöönottoa, miksi esimerkiksi työterveyslääkärit eivät määrää sitä useammin resepteinä?

Pakarisen mukaan reseptit lisäisivät ymmärrystä siitä, että liikunnalla on merkityksiä, jotka eivät liity pelkästään fyysisen kunnon kohotukseen tai laihdutukseen.

- Tutkimukset ovat jo todistaneet, että liikunta saa aikaan muutoksia aivoissa ja ajattelussa ja että pienelläkin liikunnalla on merkitystä. Nyt pitäisi vain saada ihmiset motivoitumaan.

Suomalaisten sairauspoissaolot maksavat työnantajille noin kolme miljardia euroa vuodessa. Aivosairautena masennus on merkittävä sairausloman aiheuttaja. Viime vuonna liikunta lisättiin myös masennuksen käypä hoito -suosituksiin.

Saija Kauhanen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi on väliaikaisesti pois käytöstä.

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X