Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Ruoka

Tuore ilme, mutta maku menneestä

Menneiden vuosikymmenten maut nostattavat muistoja mieleen ruokapöydässä. Kokeile viilin tekoa kotona, tai testaa, miten piimä muuttaa makaronilaatikon luonnetta.

Piimä-makaronilaatikko. Kuva: Akseli Muraja

Ota sesongin juurekset ja vihannekset ja perinteet käyttöön Suomen satavuotisjuhlavuonna. Isoäitien reseptit ovat perusidealtaan huikeita, ja pienellä tuunauksella ne hyppäävät 2010-luvulle.

Kylmä punajuurikeitto sopii yhtä hyvin hienoksi alkuruoaksi kuin nopeaksi välipalaksi tai pikalounaaksi työpaikalle. Sen voi valmistaa blenderillä valmiiksi jääkaappiin. Keiton pinnalle voi ripotella marinoituja lohikuutioita tai vaihtoehtoisesti paahdettuja siemeniä, pieniä avokadokuutioita ja punasipulia.

Makaronilaatikko saa uuden ystävän piimästä. Hapanmaitotuotteena se muuttaa makaronilaatikon luonnetta paljon syvemmäksi.

Keltasipulista saat puolestaan ihanan lisäkkeen laatikolle mutta myös lihalle tai kalalle.

Itse tehty viili syntyy todella helposti ja on herkullista kuin mikä!

Kylmä punajuurikeitto

(4 annosta)

5 dl keitettyjä punajuuria lohkottuina

1 rkl oliiviöljyä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

5 dl piimää

1 dl ranskankermaa

1 dl tilliä hienonnettuna

2 rkl sitruunamehua

suolaa, mustapippuria

(muutama tippa tabascoa)

Pinnalle esimerkiksi:

raakaa lohta kuutioina, jotka käytetään ennen lisäystä tilkassa sitruunamehua ja soijakastiketta

avokado- ja kurkkukuutioita

hienonnettua tilliä ja punasipulia

paahdettuja siemeniä

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne tilkassa öljyä pehmeiksi.

2. Laita kaikki keiton ainekset blenderiin, tehosekoittimeen tai soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

3. Maista keittoa ja mausta tarvittaessa lisää suolalla, pippurilla, sitruunamehulla ja tabascolla. Laita jääkaappiin maustumaan.

4. Tarjoa keiton pinnalla marinoituja lohikuutioita, avokadokuutioita, kurkkua, tilliä, siemeniä ja hienonnettua punasipulia.

Kylmää punajuurikeittoa voi ryydittää vaikkapa lohikuutioilla.
 

Marinoidut keltasipulit

(8 annosta)

6 kpl keltasipulia

0,5 dl valkoviinietikkaa

0,5 dl sokeria

1 dl vettä

1 tl suolaa

1 rkl oliiviöljyä

1 rkl persiljaa hienonnettuna

1. Kuori sipulit, lohko ne neljään osaan ja laita kattilaan. Lisää kattilaan etikka, sokeri ja vesi. Keitä sipuleita noin 10 minuuttia.

2. Nosta kattila liedeltä ja anna sipuleiden jäähtyä ja maustua noin 20 minuuttia.

3. Mausta sipulit suolalla, persiljalla ja oliiviöljyllä. Tarjoa lisäkkeenä tai vaikka tuoreen leivän päällä.

Marinoidut keltasipulit.
 

Piimä-makaronilaatikko (4-6 annosta)

400 g makaroneja + 1 tl suolaa

1 rkl öljyä

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

3 dl parmesaania raastettuna

Piimä-munaseos:

4 dl piimää

3 kananmunaa

1 tl valkosipulijauhetta

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria rouhittuna myllystä

1 rkl kuivattua oreganoa tai kuivattua yrttisekoitusta

1 tl chilihiutaleita

1 rkl hunajaa

Pinnalle:

muutama voinokare

1. Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen.

2. Keitä makaroneja suolalla maustetussa, väljässä vedessä muutama minuutti. Siivilöi.

3. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulit. Kuullota ne pannulla tilkassa öljyä pehmeiksi. Kaada kuullotetut sipulit makaronien joukkoon yhdessä raastetun parmesaanin kanssa.

4. Sekoita kulhossa piimä-munaseoksen ainekset.

5. Voitele uunivuoka voilla. Kaada vuokaan makaroni-sipuliseos ja valuta päälle tasaisesti piimä-munaseos.

6. Laita pinnalle muutama voinokare. Paista laatikkoa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja piimä-munaseos hyytynyt.

7. Voit tarjoilla laatikon kanssa keltasipulilisäkkeen kanssa.

Kotitekoinen viili

(4 annosta)

1 prk (200 g) kaupan viiliä

8 dl kevytmaitoa

(4 rkl kuohukermaa)

1. Sekoita viiliä lusikalla ja jaa se neljään annoskulhoon.

2. Kaada jokaiseen annokseen kaksi desiä maitoa päälle ja halutessasi myös loraus kuohukermaa.

3. Laita annoskulhot leivinpaperiarkkipalasen alle ja anna seistä huoneenlämmössä vuorokauden.

4. Peitä annoskulhot sen jälkeen tuorekelmulla ja laita jääkaappiin.

5. Tarjoa kylmänä marjojen ja pähkinöiden kanssa.

Kotitekoinen viili.
 

Auli Hassinen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi
Ei kommentteja

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X