Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Ruoka

Kevään sesonkiherkku parsa rakastaa voita, munaa, juustoa ja pekonia - katso reseptit

Kuva: Jaana Kautto

Valkoista, vihreää tai jopa hentoa lilaa parsaa, kaikki kolme väriä ovat kevään parasta sesonkiruokaa.

Kevään parsa tulee kauppoihin Espanjasta ja Hollannista.Vasta kesäkuussa aletaan saada kotimaista parsaa. Se tulee pääosin Ahvenanmaalta.

Kasvitieteellisesti parsa kuuluu samaan sukuun kuin puutarhan liljat, kotoisia sukulaisia ovat sipuli ja purjo.

Parsa on hieman ongelmallinen sekä puutarhurin, kauppiaan että kokin kannalta. Jos on onnellinen parsapuutarhuri, on keväällä parsa-aikaan kiirettä. Maasta ulos työntyvä vihreä tanko kasvaa todella nopeasti, kasvun melkein näkee silmillä. Jos aamulla ei korjaa satoa, illalla saattaa olla myöhäistä.

Kauppiaan tulee puolestaan huolehtia, että helposti pilaantuva parsa on myyntikelpoista. Mikään ei ole kauheampaa kuin pilaantunut ja auennut parsa.

Kotikokin pitää olla tarkkana, ettei ylikeitä parsaa. Valkoinen parsa vaatii noin kymmenen minuutin kypsennyksen, vihreälle saattaa riittää jopa kaksi minuuttia. Hyvässä lykyssä sitä ei tarvitse keittää ollenkaan, sillä ohuet, tuoreet parsat kypsyvät kuorimatta paistinpannulla tai grillissä.

Aivan tuoreen kotipuutarhan parsan voi syödä raakana. Myös kaupan ohuet parsat maistuvat kypsentämättöminä.

Parsan keittämiseen on olemassa oikeita parsankeittokattiloita, mutta niitä ei välttämättä tarvita.

Normaalissa kattilassa parsat laitetaan kypsymään pitkälleen tai pystyyn nipussa. Herkät nuput kypsyvät silmänräpäyksessä. Nopein ja helpoin tapa on paistaa parsat paistinpannulla voissa tai öljyssä. Ne voi myös grillata tai pariloida.

Ja mikä parasta, parsa on hyvin monikäyttöinen. Lisää parsaa salaatteihin, keittoihin, pataruokiin, wokkeihin, muhennoksiin, kastikkeisiin, risottoon, voileivän päälle tai sellaisenaan lisäkkeeksi.

Parsa-pastasalaatti

Pastaa ja parsaa on perinteinen yhdistelmä. Nauti kylmänä tai lämpimänä.
 

Ainekset neljälle:
noin 400 g farfallea, perhospastaa
4 munaa
2 nippua vihreää parsaa
oliiviöljyä paistamiseen
2 dl kevytkermaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
salaatinlehtiä oman maun mukaan
noin 50 g raastettua parmesaania
lehtipersiljaa koristeeksi

1. Keitä pasta valmiiksi pakkauksen keitto-ohjeen mukaan.

2. Keitä munat lähes kypsiksi, kuusi minuuttia on hyvä.

3. Kuori parsat ja paista niitä hetki pannulla oliiviöljyssä. Lisää hetken kuluttua mukaan puristetut valkosipulit.

4. Lisää kerma ja anna kiehahtaa hetken.

5. Kokoa salaatti suoraan lautaselle. Alimmaksi salaatinlehtiä, sitten keitetty pasta.

6. Kaada parsat kermoineen pastan päälle, lisää pinnalle lohkotut munat.

7. Raasta lopuksi pinnalle parmesaania (ei ole välttämätöntä).

8. Koristele vaikka lehtipersiljalla.

Parsa-panzanellasalaatti

Panzanella (leipäsalaatti) hieman muunneltuna eli tarjottuna paistetun parsan kanssa.
 

Ainekset neljälle:
muutama viipale vanhahkoa sekaleipää
voita paistamiseen
1 valkosipulinkynsi
2 munaa
nippu parsaa
muutama iso kapris varsineen
muutama kirsikkatomaatti
salaatinlehtiä, pinaattia, lehtikaalia
0,5 dl oliiviöljyä
pari tippaa balsamicoa
suolaa ja pippuria

1. Revi leipäviipaleet ja paista niitä varoen voissa pannulla yhdessä murskatun valkosipulin kanssa. Palavat helposti, joten mieto lämpö.

2. Kuori parsat varoen ja paista ne pannulla voissa tai grillaa.

3. Keitä munat, kuusi minuuttia.

4. Kokoa lautaselle: ensin salaatinlehtiä, sitten parsat, munalohkot, leipäpalat, halkaistut kirsikkatomaatit ja kaprikset.

5. Pirskottele pinnalle oliiviöljyä ja muutama tippa balsamicoa. Voit lisätä myös hieman suolaa ja mustapippuria.

Parsa-pinaatti-perunasalaatti

Ruokaisuutta parsasalaattiin saa ilmakuivatusta kinkusta tai pekonista ja perunasta.
 

Ainekset neljälle:
nippu parsaa
neljä siivua prosciuttoa tai muutama siivu pekonia
4-6 (uutta) perunaa
2 dl pakasteherneitä
babypinaattia, rucolaa, lehtikaalia
tuoretta rakuunaa
kastike:
0,5 dl majoneesia
0,5 dl piimää
suolaa ja pippuria
kuivattua rakuunaa

1. Kuori parsat ja keitä ne hellästi puolikypsiksi, korkeintaan kaksi minuuttia. Laita ne heti hetkeksi jääkylmään veteen, jotta parsan kaunis vihreä väri säilyy.

2. Paista kinkku- tai pekonisiivut pannulla rapsakoiksi.

3. Keitä perunat kuorineen ja kuori ne kypsinä. Leikkaa siivuiksi.

4. Aseta salaatin ainekset suoraan lautaselle. Ensin erilaisia salaatteja ja tuoretta rakuunaa, seuraavaksi vuorotellen parsatankoja, perunaviipaleita, kinkkusiivuja ja herneitä.

5. Sekoita kastikkeen ainekset ja pirskota sitä valmiin salaatin päälle.

Eija Juutilainen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi
Ei kommentteja

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X