Ruoka

Mozzarella taipuu moneksi: munakoisopaistosta, caprese-salaattia, uppopaistettuja suupaloja

Parmegiana di melanzane -paistoksessa on kerroksittain munakoisoa, tomaattikastiketta ja mozzarellaa. Kuva: Marko Puumalainen

Italialainen keittiö olisi vain varjo itsestään ilman mozzarellaa, niin usean klassikkoruuan perusraaka-aine se on.

Kuten aina, nyrkkisääntö on, että mitä yksinkertaisempi ruoka, sen tärkeämpää on, että käyttää vain ensiluokkaisia raaka-aineita. Jos mahdollista, kannattaa markettien halpamerkkien mozzarellat jättää hyllyyn ja valita mahdollisimman laadukasta tavaraa.

Parhaista parhainta on tuore mozzarella suoraan juustokaupan tiskistä, mutta siitä on turha näillä lakeuksilla haaveilla. Tyytyminen on tavan mozzarellaan, joka tehdään lehmänmaidosta, sekä astetta maukkaampaan Mozzarella di Bufalaan, joka tehdään vesipuhvelin maidosta.

Yleinen sääntö on, että lämpimiin ruokiin kannattaa käyttää tavallista mozzarellaa ja salaatteihin ja muihin kylmiin ruokiin Mozzarella di Bufalaa. Bufala on ”tavallista” mozzarellaa kosteampaa, joten se tekee lämpimistä ruuista, kuten pitsoista ja paistoksista, liian vetisiä.

Parhaista parhainta on tuore mozzarella suoraan juustokaupan tiskistä.

Caprese-salaatti on yksinkertaistamisen riemuvoitto: tomaattia, mozzarellaa, basilikaa ja loraus öljyä. Ehkä ripaus suolaa. Mutta kaikki sen yli on jo liikaa. Tomaattikausi Suomessa on valitettavan lyhyt ja talven saalis oranssia ja kovaa, ei punaista ja mehevää. Jos salaattia haluaa silti tehdä näin pimeän aikaan, voi tomaatteja paahtaa uunissa hitaasti matalalla lämmöllä. Näin niistä tulee makeita, mutta salaatti muuttaa hieman luonnettaan.

Munakoisoista ja mozzarellasta syntyy uunissa muhkea lasagnen kaltainen paistos. Mozzarellaa voi myös marinoida oivalliseksi lisukkeeksi tai uppopaistaa rapeiksi suupaloiksi.

Katso tästä reseptit:

Parmegiana di melanzane -munakoisopaistos

1 kg munakoisoja
4 palloa mozzarellaa
150 g parmesaania
800 g tomaattimurskaa
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 puntti basilikaa
1 rkl balsamicoa
1 rkl ruskeaa sokeria
suolaa
mustapippuria
voita
oliiviöljyä

1. Pese munakoisot ja leikkaa ne pituussuunnassa vajaan sentin paksuisiksi siivuiksi.

2. Itketä munakoisoviipaleet eli lado ne talouspaperin päälle ja ripottele päälle suolaa. Anna olla puolisen tuntia.

3. Kuullota silputut sipulit ja valkosipulit voissa ja oliiviöljyssä. Lisää tomaattimurska ja mausta balsamicolla, sokerilla ja ripauksella suolaa ja mustapippuria. Lisää basilika. Anna hautua vähintään puoli tuntia.

4. Pyyhi vesi ja suola pois munakoisoista.

5. Paista munakoisoviipaleet öljytilkassa pannulla molemmin puolin kullanruskeiksi. Kaikki eivät mahdu pannulle kerralla, joten paista munakoisot pienissä erissä.

6. Lado laakean uunivuoan pohjalle kerros munakoisoja lasagnelevyjen tapaan. Seuraavaksi yksi kolmasosa kastikkeesta ja lopuksi yksi kolmasosa mozzarellasta revittynä ja yksi kolmasosa parmesaaniraasteesta. Tee kaikkiaan kolme kerrosta. Jos uunivuoka on todella iso, tee vain kaksi kerrosta. Liian paksusta paistoksesta tulee vetinen.

7. Paista 175 asteessa 45 minuuttia ja anna asettua paistamisen jälkeen vartti folion alla ennen syömistä.

Mozzarellatikut uppopaistetaan öljyssä ja nautitaan dipattavina suupaloina.
 

Mozzarellatikut

500 g mozzarellaa (palana, ei pallona)
2 kananmunaa
noin 3 dl vehnäjauhoja
noin 3 dl korppujauhoja
suolaa
0,5 l kasvisöljyä uppopaistamiseen

1. Leikkaa mozzarella etusormen paksuisiksi tikuiksi ja kuivaa ne.

2. Pyörittele tikut ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa, joiden seassa on ripaus suolaa.

3. Nosta leivitetyt tikut talouspaperin päälle laakeaan astiaan ja laita pakkaseen kahdeksi tunniksi. Pakastaminen auttaa siihen, että juusto ei leviä öljyyn paistettaessa.

4. Uppopaista kuumassa öljyssä pienissä erissä kunnes tikut ovat kullanruskeita, eli viitisen minuuttia tai vähemmänkin.

5. Valuta tikut talouspaperin päällä ja tarjoa, kun ne ovat vielä kuumia.

6. Dippaa tikkuja chilimajoneesiin tai chilikastikkeeseen.

Chilillä, sitruunalla ja basilikalla marinoidut mozzarellapallerot sopivat vaikkapa leivän lisukkeeksi.
 

Marinoidut mozzarellat

300-400 g keskikokoisia mozzarellapalloja
n. 4 dl oliiviöljyä
sitruuna
punainen chili
kourallinen basilikaa

1. Huuhtele mozzarellat. Laita ne puhtaaseen, ilmatiiviiseen lasipurkkiin.

2. Laita mozzarellan joukkoon pilkottu chili, basilikat sekä noin puolikas sitruuna siivuina.

3. Peitä oliiviöljyllä.

4. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin vuorokauden ajan. Maista välillä ja ota sitruunoita tai chilejä pois, jos maku alkaa mennä kitkeräksi, ja lisää silloin ripaus sokeria.

5. Tarjoile oliivien ja hyvän leivän kanssa.

Caprese-salaatti

mehukkaita tomaatteja
Mozzarella di Bufalaa
basilikaa
oliiviöljyä

1. Käytä tähän ruokaan vain parhaita mahdollisia ainesosia.

2. Pese tomaatit. Leikkaa ne siivuiksi ja lado astiaan.

3. Murra mozzarella tomaattien päälle ja viimeistele basilikan lehdillä.

4. Lopuksi loraus extra virgin -oliiviöljyä.

Sorjonen Olli

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa maksutta!

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi

Lue seuraavaksi X