Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Liikenne

Harkitsetko veneen ostamista? Tiesitkö, että veneellekin on saatavilla kuntokartoitus

Veneen kunnon arviointiin on saatavilla asiantuntija-apua. Kuva: Noora Kiiskinen

Oletko ostamassa tai myymässä venettä? Onko venessäsi vikoja, joiden korjauksesta kaipaisit arvion? Tarvisetko vakuutusyhtiölle lausuntoa veneesi kunnosta?

Veneen kunnon ja turvallisuuden arvioimista suorittaa kolme erilaista tahoa: kuntokartoittajat, venetarkastajat ja venekatsastajat.

Veneiden rekisteriä puolestaan ylläpitää Trafi. Rekisteröintivelvollisuus koskee vähintään 20 hv tehoisella moottorilla varustettuja tai runkopituudeltaan vähintään 5,5, metriä pitkiä veneitä. Rekisteröintivelvollisuus koskee myös muita koneellisia vesikulkuneuvoja kuten vesiskoottereita.

Veneen kuntokartoitus on Venealan Keskusliiton Finnboat ry:n vuonna 2015 lanseeraama palvelu. Kuntokartoittajina voivat toimia Finnboatin jäsenyrityksissä työskentelevät asentajat ja asiantuntijat, esimerkiksi venetelakoiden ja -korjaamojen henkilökunta.

Kuntokartoitus sisältää rungon ja rakenteiden tarkastuksen, kannen kunnon, läpiviennit ja asennukset ja asiakas saa kuntokartoituksesta raportin. Kuntokartoitus kestää puolesta tunnista kahteen tuntiin, ja se tehdään tavallisimmin talvitelakoinnin yhteydessä. Kuntokartoitus soveltuu myös myynti- ja ostotilanteeseen. Hyväksytyt kuntokartoittajat löytyvät osoitteesta Finnboat.fi

Suomen Venetarkastajat ry:n tarkastajat ovat riippumattomia itsenäisiä yrittäjiä, jotka suorittavat veneiden kuntotarkastuksia ja -katsastuksia. Venetarkastajat tekevät arvioita esimerkiksi venevaurioista ja vaurioiden korjauskustannuksista, antavat lausuntoja veneen kunnosta venekaupan yhteydessä ja arvioivat veneen käypää arvoa esimerkiksi perintötapauksissa. Venetarkastajat ry on Venealan Keskusliiton Finnboatin jäsen. Suomenvenetarkastajat.fi

Venekatsastusta tekevät Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n jäsenseurat katsastusohjeiden mukaisesti. Katsastuksessa käydään läpi veneen tekniikkaa ja turvallisuuteen vaikuttavaa varustusta. Katsastus on vapaaehtoista, eikä se liity veneen rekisteröintiin.

Veneen runkoon ja läpivienteihin kohdistuva peruskatsastus suoritetaan viiden vuoden välein. Vuosikatsastuksessa tarkastetaan tuvallisuusvarusteet ja -laitteet. Useimmat vakuutusyhtiöt myöntävät katsastetulle veneelle alennuksia vakuutusmaksuista.

Kirsti Pohjaväre
kirsti.pohjavare@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (1)

Höpsis ei 20hv moottorilla varustettua venettä tarvi rekisteröidä ellei se ole yli 5,5m pitkä. Huomattavasti halvemmalla selviää jos haluaa ostaa veneen ja kunto epäilyttää niin ottaa mukaan vanhemman veneilijän jolla on kokemuksia veneestä. Nämä venekerhojen katsastajat ovat pelkkää rahastusta, ensin pitää liittyä venekerhoon ja maksaa jäsenmaksu ja sitten vasta katsastaja tulee ja taas menee rahaa.

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X