Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Arki

Nyt on kansallinen yrttiviikko - laita sen kunniaksi edes tupsu persiljaa

Kuluva viikko on omistettu yrteille. Kuva: Katja Luoma

Aika vaikeaa olisi kuvitella nykyaikaista keittiötä ilman yrttejä. Niillä maustetaan ruoat, juomat ja leivonnaiset, mutta periaatteessa pelkistä yrteistä voi koota vaikka salaatin.

Tuoreyrttien käyttömäärät ovat Suomessa kymmenen viime vuoden aikana yli nelinkertaistuneet. Lisääntyneen käytön on mahdollistanut kasvihuoneviljely. Lisäksi kasvitarhojen tarjoama valikoima on laajentunut huimasti.

Yrtit eivät ole mikään uusi juttu. Jo 1500-luvulla Naantalin birgittalaisluostarissa viljeltiin yrttejä, ja myös suomalaiskirjallisuuden isä Mikael Agricola antoi vinkkejä yrttien käyttöön. Jo 1300-luvulla kirjoitettu Tacuinum Sanitatis on yrttien käytön perusopas, keskittyen nimenomaan ravinnon terveyttä edistävään vaikutukseen.

Yrttien rohdoskäyttö on sittemmin jäänyt taka-alalle, nykyihminen menee maku edellä. Ruokaa laittaessa ei kannata liioitella, yksi tai kaksi yrttiä per ruoka riittää. Kokeile kuitenkin rohkeasti. Tillitupsu kalan päällä, hieman persiljasilppua lihapataan, oksa rosmariinia lempiginiin, mintun raikastamasta rommista puhumattakaan. Kermakakunkin voi koristella yrteillä.

Kotimaiseen makuun ovat tilli, persilja ja ruohosipuli. Lisäksi basilika maustaa monen suomalaisen ruuan. Rosmariini ja timjami ovat mahtavia mausteita, mutta voimallisina ne voivat peittää muita makuja alleen eli niiden kanssa maustaja voi olla varovainen.

Eroja on myös siinä, missä vaiheessa yrtit laitetaan ruokaan. Kun timjaminoksat voivat hautua lihapadassa pitkään, herkkä basilika mustuu hetkessä, jos se joutuu liian kuumaan paikkaan.

Kansallista yrttiviikkoa vietetään tänä vuonna 13.-19. maaliskuuta. Järjestäjänä on Kotimaiset Kasvikset ry.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi
Ei kommentteja

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X