Arki

Miten tehdään muistettava salasana?

Kuva: Anna-Kaisa Kojo

Internetin palvelujen turvalliseen käyttöön tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana. Salasanoja erilaisille tileille saattaa kertyä kymmeniä ja ajoittain niitä täytyy myös vaihtaa. Miten keksiä salasana, jonka muistaa?

Jyväskylän yliopiston tutkija Naomi Woods selvitti väitöksessään, miten muistimme toimii nykyisessä salasanojen kaaoksessa. Woodsin mukaan salasanojen muistaminen ei liity muistikykyyn. Sen sijaan monimutkaisten salasanojen luominen kiireessä ja miettimättä tarkemmin vaikuttaa salasanan muistamiseen.

Woods ehdottaa Tiede-lehdessä omien mieltymysten hyödyntämistä muistisääntöinä. Ajattele esimerkiksi jotakin elokuvaa, josta pidät. Poimi elokuvasta jokin lause ja luo sen pohjalta salasana. Salasanassa voi käyttää isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä joukosta - , . : ! ( ) { }, mutta ei skandinaavisia kirjaimia å ä ö.

Woodsin mallin mukaan salasanan pohjana voisi olla esimerkiksi lause "Tyhmyys ihmisen tyhmentää," elokuvasta Forrest Gump. Erilaisia merkkejä hyödyntävä salasana voisi olla vaikka tällainen: FG:Ty1h-()-aa.

Forrest Gump: Tyhmyys ihmisen (piirros ihmisestä) tyhmentää

F G : Ty 1h -()- aa

Kirsti Pohjaväre
kirsti.pohjavare@mediataloesa.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa maksutta!

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi

Lue seuraavaksi X