Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia

Kaupallinen sisältö

Koulutuskeskus Salpaus

Muuttaaksemme maailmaa tarvitsemme tekijöitä, rohkeita uuden rakentajia ja taitavia vanhan korjaajia. Koulutuskeskus Salpaus on Päijät-Hämeessä toimiva ammatillinen oppilaitos, joka tarjoaa monipuolista ja laadukasta koulutusta niin nuorille ja aikuisille kuin yrityksillekin. Salpauksessa osaajista kasvaa ammattilaisia.

Jokimaalla pääsee tekemään yhteistyötä hevosalan huippujen kanssa jo opiskeluaikana

Johanna Sarkapalo ja ravihevonen Chandelier eli Sani Jokimaan kampuksella. Kuva: Toni Pakarinen

Jokimaan ravikeskuksen alue tarjoaa ainutlaatuisen oppimisympäristön Salpauksen hevosalan opiskelijoille. Johanna Sarkapalo ja Miia Leijala opiskelevat hevostalouden perustutkintoa Koulutuskeskus Salpauksessa. Heistä tulee hevostenhoitajia.

Sarkapalo on suuntautunut ravihevosten hoitamiseen ja Leijala hevosharrastepalveluiden tuottamiseen. Molemmilla oli jo kokemusta hevosista ennen Salpaukseen tulemista.

– Opinnoissani olen päässyt ajamaan ja valmentamaan hevosia. Huolehdin vuoden vanhasta MAS Diva -varsasta ja teen päivittäin tallitöitä. Olen ollut peruskengityksen kurssilla ja päässyt osallistumaan lämminveristen varsojen huutokauppaan Ypäjällä, missä myytiin Salpauksen ravipuolen kouluttamia varsoja. Tuntuu, että hetki hetkeltä raviurheilu käy yhä mielenkiintoisemmaksi, Sarkapalo kertoo.

– Opintoihini kuuluu pitää huolta Aapo-hevosen hyvinvoinnista, terveydestä ja varusteista. Olen myös pitänyt ensimmäisen vuoden opiskelijoille ratsastustunteja, huolehtinut tallitöistä omalla vuorollani ja harjoittelut ratsastusta. Monia asia on ollut kiinnostavaa, mutta erityisen mielenkiintoista oli, kun ensimmäisenä opiskeluvuotena perehdyimme hevosen anatomiaan ja ruokintaan, Leijala toteaa.

Monipuolisesti oppia hevosalalla tarvittavista taidoista

Jokimaalla on muun muassa ammattiravivalmentajien talleja, Salpauksen tallit ja maneesi sekä itse ravirata.

– Jokimaa on uudenlainen ja ainutlaatuinen oppimisympäristö. Täällä on iso maakuntaravirata, joka on Vermon jälkeen suosituin rata. Täällä myös pääsee heti tekemään yhteistyötä Suomen huippujen kanssa, Koulutuskeskus Salpauksessa työskentelevä taitovalmentaja Kati Saukkonen kuvailee.

– Ei ole mitään, mitä täällä ei opi tai pääse kokeilemaan. Täällä pääsee oppimaan pienkoneiden käytöstä lähtien kaikenlaista, Leijala mainitsee.

– Hevosalan opettajia ja opiskelijoita yhdistää rakkaus hevosiin. Alalla tehdään töitä suurella sydämellä. Opiskelijat ovat omia persooniaan, he tuovat väriä päivään. Opiskelujen aikana voi kokea monenlaista varsan syntymästä hevosen kuolemaan, Saukkonen tuo esiin.

Jokimaan kampuksen lisäksi opiskelijat pääsevät kesällä Salpauksen Asikkalan kampuksella. Siellä opiskelijat tekevät laitumia, joilla hevoset ovat kesän. He harjoittelevat myös esimerkiksi traktorilla ajamista ja metallitöitä. Asikkalassa järven ranta tuo oman lisänsä monipuoliseen oppimisympäristöön.

Miia Leijala pitää huolta Apollo-hevosesta, joka tunnetaan paremmin nimellä Aapo.

Hevosalalla into, sisu ja ahkeruus ovat eduksi

Salpauksessa voi opiskella hevostalouden perustutkinnon, hevostenvalmentajan ammattitutkinnon tai viikonloppuisin lyhytkursseilla esimerkiksi kengitystä tai ravivalmennusta. Koulutusta on monipuolisesti harrastelijoille ja ammattilaisille.

Perustutkintoa opiskelevat Sarkapalo ja Leijala ovat opintojen aikana oppineet lisää taitoja ja kehittäneet omaa osaamistaan. He kehuvat opettajiaan ja kokevat ilmapiirin kannustavaksi, vaikka kaikki ei heti kerralla onnistuisikaan.

– Hevosala on vaatinut enemmän kuin ennen opiskelujen aloittamista ajattelin. Täällä into, sisu ja ahkeruus ovat eduksi, Sarkapalo sanoo.

– Itsearviointi on myös tärkeää hevosten kanssa toimiessa. Tallilla on hyvä tunnistaa, missä tarvitsee apua ja minkä voi hoitaa yksin, Leijala muistuttaa.

– Tällä alalla tarvitaan myös ongelmanratkaisu- ja ryhmätyötaitoja. Yhteistyöllä esimerkiksi tallin siivoaminen sujuu nopeammin, Sarkapalo toteaa.

 

Lue lisää hevostalouden perustutkinnosta.
Salpauksen hevosalan koulutus Instagramissa.
Salpauksen hevosalan koulutus Facebookissa.

 

Kysy lisää:

Kati Saukkonen, taitovalmentaja

p. 044 7081 756 kati.saukkonen@salpaus.fi

 

Teksti: Satu Salo-Jouppila

Kuvat: Toni Pakarinen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Näitä luetaan

Näytä lisää

Lue seuraavaksi X