Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Nato-yhteistyö vahvistaa Suomea

Vain runsas viidennes suomalaisista haluaa Helsingin Sanomien tuoreen gallupin mukaan maamme liittyvän Natoon. Jäsenyyden kannatus on siten palautunut yhtä vaatimattomalle tasolle kuin missä se oli alkuvuodesta 2014, juuri ennen kuin Venäjä valloitti Krimin ja alkoi tukea Itä-Ukrainan kapinallisia.

Itäisen naapurimme toista naapuriaan kohtaan osoittama aggressiivisuus herätti suomalaisissa huolta siinä määrin, että Nato-jäsenyyden suosio kasvoi selvästi. Säikähdyksestä selvittiin kuitenkin varsin nopeasti, ja kannatuspiikki jäi lyhytaikaiseksi. Siten kansalaismielipide näyttää tukevan edelleen vankasti maamme virallista linjaa, jonka mukaan Nato-jäsenyys ei ole ajankohtainen hallitusohjelman optiosta huolimatta.

Gallup vahvistaa myös, että johtavilla päättäjillämme olisi kova työ käännyttää Paasikiven ja Kekkosen opettama kansa puolelleen, jos he syystä tai toisesta arvioisivatkin Nato-jäsenyytemme välttämättömäksi.

Mutta vaikka kansa vierastaa Natoa, tosiasia on, että yhteistyömme tämän läntisen puolustusliiton kanssa on viime vuosina syventynyt merkittävästi ja tavalla, jonka luonnetta kansalaiset eivät Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Matti Pesun mukaan täysin edes ymmärrä (HS 4.11.).

Kansainvälisen avun antamista ja vastaanottamista ei opita harjoittelematta.

Näkyvä osoitus tästä sinänsä johdonmukaisesta kehityksestä ovat olleet yhteiset sotaharjoitukset läntisten Nato-maiden ja läheisimmän puolustuskumppanimme Ruotsin kanssa. Alkusyksystä Suomi osallistui Ruotsin johtamaan suureen ja monikansalliseen Aurora-harjoitukseen. Nyt puolustusministeriömme on ryhtynyt valmistelemaan vastaavanlaisen harjoituksen järjestämistä myös meillä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on puhunut ison yhteisharjoituksen tarpeesta jo useasti, ja joka kerta hän on saanut osakseen kipakkaa arvostelua oppositiopuolue SDP:stä. Moitteissa on ollut kaikuja suomettuneisuuden ajoilta, kun harjoituksen on väitetty antavan maailmalle – lue Venäjälle – väärän signaalin, että emme olisi enää sotilaallisesti liittoutumaton maa.

Asian voi nähdä myös toisin, kuten tekevät demarit Ruotsissa. Puolustusministeri Peter Hultqvist (sd.) on korostanut Auroran antaneen tärkeän turvallisuuspoliittisen signaalin Ruotsin elpyneestä puolustuskyvystä. Nyt maailmalle viestitetään, että Ruotsi on taas valmis puolustamaan maataan kaikin voimin ja tarvittaessa myös kumppaneidensa kanssa.

Sama pätisi Hultqvistin mukaan myös Suomeen, minkä vuoksi hän on jo luvannut Ruotsin osallistuvan Auroran kaltaiseen harjoitukseen myös Suomessa sikäli kuin sellainen meillä järjestetään (Hbl 25.10.). Ja miksi ei järjestettäisi? Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen on vastikään säädetty laissa Puolustusvoimiemme uudeksi tehtäväksi, eikä sitäkään opita harjoittelematta.

Ja vaikka johtavalla Nato-maalla Yhdysvalloilla on epäilemättä myös omat etunsa pelissä, puolustusministeri James Mattis puhui asiaa muistuttaessaan Helsingissä maanantaina, että Suomen tiivis Nato-kumppanuus ja syvenevä yhteistyö Yhdysvaltain kanssa vahvistavat Suomea mutta myös lisäävät vakautta koko Pohjois-Euroopassa.

Vakaus kasvaa, kun Suomi ei Ruotsin tavoin jätä muille epäselväksi, mihin se on valmis turvallisuutensa takaamiseksi kriisin sattuessa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (4)
miksa

Foliohatun kun ottaa päästä pois niin typerämpikin ymmärtää että emme tarvitse natoa mihinkään.

TSN

"Gallup vahvistaa myös, että johtavilla päättäjillämme olisi kova työ käännyttää Paasikiven ja Kekkosen opettama kansa puolelleen, jos he syystä tai toisesta arvioisivatkin Nato-jäsenyytemme välttämättömäksi."

Tästä olen eri mieltä. Toivon jonkun tahon tekevän pian uudelleen vuonna 2014 tehdyn mielipidemittauksen jossa kysyttiin "Jos Suomen valtiojohto päätyisi Nato-jäsenyyden kannalle, niin olisitteko valmis tukemaan ratkaisua?"

Siinä kyselyssä 53% kansalaisista tuki Suomen Nato-jäsenyyttä. Eli suomalaiset odottavat valtiojohdon, presidentin ja hallituksen, tekevän ratkaisut.

ITEAATTELIJA

Kun näitä kyselyjä kerrataan, niin 2009 Hesarin vastaavassa tutkimuksessa presidenttiä ja pääministeriä olisi tukenut vain 32 prosenttia ja vastaan 61 prosenttia. Kokoomuksen Nykypäivän ja Verkkouutisten vuoden 2014 kyselyn tehneen TNS Gallupin toimialajohtaja Juhani Pehkonen totesikin jo tuolloin, että ”pidän selvänä, että Ukrainan tilanne heijastuu näihin tuloksiin”. Tätä samaa hysteriaa media on jatkanut näihin päiviin. Nyt tähän on tullut avuksi vielä naton trollipaja tämä ns hybridikeskus, minkä tehtävänä on vaientaa kokonaan kaikkinainen keskustelu ja natokritiikki entisen itäeuroopan malliin.

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X