Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Urpilainen voi pelastua

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen hehkutti valintansa jälkimainingeissa vuonna 2008, että puolueella on edessään uusi aika ja uusi alku. Nuori puheenjohtaja tuskin aavisti tuolloin, kuinka tuskaiseksi hänen taipaleensa muodostuu.

Urpilaisen kaudella puolue on kulkenut vaalitappiosta toiseen, jotka Urpilainen on naamioinut torjuntavoitoiksi. Hän puolustaa kevään ministerikierrätystä ja pitää sitä yhä onnistuneena, vaikka kannatus on vain laskenut.

Ylen tuoreimmassa gallupissa puolueen suosio on vajonnut historiallisen alas, 15 prosenttiin. Talouselämän pääministerigallupissa Urpilainen on nelosena 13 prosentin kannatuksella. Kysely paljastaa, että Urpilaisen suosio pääministeriksi hiipuu myös omien joukossa.

Urpilaisen tuskaa lisää se, että puheenjohtajapeli pyörähtää käyntiin kuukausittain, kun gallupit kertovat puolueen alamäestä. Urpilaisen pelastuksena on se, että puolueen eliitti on melko hyvin hänen takanaan Eero Heinäluomaa lukuun ottamatta ja varteenotettavia seuraajakandidaatteja ei ole näköpiirissä.

SDP:n kannatuksen lasku johtuu ennen kaikkea siitä, että duunarimiehet ovat siirtyneet joko perussuomalaisiin tai vasemmistoliittoon. Julkisuudessa haastajiksi onkin nostettu vahva ay-mies, ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne ja kansanedustaja Antti Lindtman.

On muistettava, että Rinne ei yltänyt viime kokouksessa edes varapuheenjohtajaksi. Kolmekymppinen Lindtman tuskin on vielä innostunut puheenjohtajuudesta, hänen h-hetkensä on vasta muutaman vuoden päässä.

Urpilaisen kannatus on hiuskarvan varassa, mutta hänet saattaa pelastaa kevään puoluekokouksessa keskustan esimerkki.

Puolue yritti saada nokan nousuun vaihtamalla puheenjohtajaa ennen eduskuntavaaleja mutta koki vaaleissa rökäletappion. Urpilaisen vaihto voimistaisi kuvaa SDP:n kriisistä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi
Ei kommentteja

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X