Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Pääkirjoitukset

Turhaa venkoilua Soinilta

Muukalaiset lisääntyvät, muukalaiskammo ja -viha lisääntyvät. Tämä on näkynyt Suomessakin kuluneen talven aikana. Eduskuntapuolueiden puheenjohtajien yhteinen julkilausuma toiminnasta rasismin ja maahanmuuttajavastaisuuden ehkäisemiseksi EU-vaaleissa on ymmärrettävää tältä pohjalta.

Puheenjohtajat lupasivat nollatoleranssia rasismin suhteen ja irtisanoutumista ehdokkaidensa tai jäsentensä toimista, jotka julkisesti levittävät rasistisia tai maahanmuuttajavastaisia mielipiteitä.

Yksi oli joukosta poissa. Perussuomalaisten puheenjohtaja, eurovaaliehdokas Timo Soini ei halunnut allekirjoittaa vetoomusta. Hänen mukaansa riitti, että hän allekirjoitti vuonna 1998 vastaavanlaisen puoluejohtajien vetoomuksen muukalaisvihaa ja rasismia vastaan. Muut puoluejohtajat ovat vaihtuneet, ja he halusivat jälleen yhteisellä julkilausumalla vahvistaa entisen rasismin vastaisen linjan..

Soini on pitänyt nyt laadittua vetoomusta pyrkimyksenä vaikuttaa perussuomalaisten ehdokasasetteluun. Tällä syyllä Soini jätti allekirjoittamatta, vaikka itse teksti olisi kelvannut.

Ja miksei olisi kelvannut - vetoomuksen tekstihän toisti niitä ihmisoikeuksia, joita muun muassa perustuslaki ja Suomea sitovat kansainväliset sopimukset lupaavat kansalaisille. Soini antoi poissaolollaan viestin, että perussuomalaisia eivät pykälät sido tai että he eivät niistä piittaa.

Politiikassa taiten luoviva Soini on joutunut karikkoisille vesille puolueen muutamien äänitorvien muukalaisvihaa hipovien puheiden takia. Puheenjohtajana Soini vähätteli pitkään puolueen edustajien jopa syytteeseen johtaneita puheita, mutta joutui lopulta julkisesti irtisanoutumaan rasismista.

Kriittinen keskustelu maahanmuutosta on eri asia kuin rasismi. Maahanmuuttopolitiikasta pitääkin keskustella avoimesti; aihe ei saa olla tabu. Kiihkoton kriittisyys on eri asia kuin kiihkeä ratsastaminen muukalaisvastaisuudella.

Monesta Euroopan maasta on kokemuksia, että muukalaiskammo myy hyvin vaaleissa. Erityisen otollista maaperä on taloudellisesti huonoina aikoina, kun raha on tiukilla. Kesän eurovaalit odotettavasti tämän jälleen todistavat.

Suomen ulkomaalaiskeskustelussa sotkeutuvat maahanmuuttaja, pakolainen ja turvapaikanhakija turhan usein yhdeksi vyyhdeksi, jossa langanpääkin katoaa. Vauhtia keskusteluun antaa turvapaikanhakijoiden määrän nousu: viime vuonna 4 000, ja tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 1 400. Luku on Pohjolan ja maailmanmitassa mitätön, mutta panee Suomen järjestelmän venymään.

Työperäinen maahanmuutto Suomeen on tervetullutta ja tulevaisuudessa myös välttämätöntä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi
Ei kommentteja

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X