Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Päiväkodissa vietetään isänpäivän sijasta läheisenpäivää - somekohu heti valmis

Jokavuotiseksi kestopöyristyksen aiheeksi on noussut, saako koulujen ja päiväkotien kevätjuhlissa laulaa Suvivirttä vai ei. Syksy toi yllättäen uuden puheenaiheen perinteistä luopumiskeskusteluun, kun pari helsinkiläistä päiväkotia ilmoitti viettävänsä tänä vuonna isänpäivän sijaan läheisenpäivää.

Kuten arvata saattaa, keskustelu kiihtyi hyvin nopeasti.

Asiantuntijat lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilasta ulkoministeri Timo Soiniin (sin.) tyrmäsivät läheisenpäivän viettämisen. Soini piti hanketta umpihulluna, Kurttila tyytyi puhumaan tunaroinnista.

Sosiaalisessa mediassa eli somessa puhuttiin pian jo sukupuolineutraalista isänpäivästä, joka olisi jonkinlainen jatkumo uusille liikennemerkeille, joista tikku-ukkojen sukupuoli on häivytetty pois. Kohua ei yhtään helpottanut se, että päiväkodit ovat tasa-arvoisesti viettämässä myös keväisen äitienpäivän sijaan läheisenpäivää.

Kahdesta läheistenpäivästä juuri äitienpäivä on se perinteikkäämpi.

Äitienpäivä keksittiin 1900-luvun alussa Yhdysvalloissa. Päivän vieton pontimena oli se, ettei yhteiskunta ottanut äitien asemaa huomioon kylliksi. Suomeen äitienpäivä tuli aika nopeasti, ja virallinen liputuspäiväkin siitä tuli heti sotien jälkeen.

Isänpäiväkin syntyi Yhdysvalloissa äitienpäivän vanavedessä. Päivän vietto juurtui kansaan aika hitaasti, koska se nähtiin lähinnä kauppiaiden juoneksi saada myytyä enemmän lahjaksi sopivia kravatteja, hattuja ja piippuja, mikä olikin täysin totta. Pohjolassa päivä on vielä sopivasti tällätty marraskuulle jonkinlaiseksi varaslähdöksi joulukauppaan. Valtaosa maailmasta viettää isänpäivää kesällä.

Huolimatta päivän kaupallisesta menneisyydestä isät ovat päivänsä ansainneet aivan kuten äidit omansa. Isän- ja äitienpäivän muuttaminen neutraaliksi läheisenpäiväksi olisi juuri niin umpihullua tunarointia kuin ulkoministeri ja lapsiasiavaltuutettu sanovat.

Siksi kukaan ei oikeasti olekaan halunnut luopua isänpäivän viettämisestä.

Päiväkodit reagoivat yksinkertaisesti siihen, ettei kaikilla lapsilla ole isää, jota tuoda perinteiselle isänpäivän aamupalalle päiväkotiin.

Isänpäivästä puhumista ei ole kielletty ja isänpäiväkortitkin askarrellaan päiväkodeissa entiseen malliin. Maailmasta ei yritetä tehdä sukupuolineutraalia eikä perinteitä haluta hävittää.

Ajalle tyypilliseen tapaan päiväkotien läheisenpäivästä hermostuivat eniten ne, joita koko asia ei koske ja vaillinaisin perustein.

Muuten olen sitä mieltä, että Suvivirsi kuuluu koulujen ja päiväkodin kevätjuhliin.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (15)
eusmilus

Suvivirsikohu on ihan samanlainen kohu vailla pohjaa. Kun yritetään nostaa esiin niitä epäkohtia joita päiväkotien ja koulujen katsomuksenvapauden toteutumisessa on, keskustelu tyssää aina siihen kun ruvetaan kohkaamaan Suvivirrestä vaikkei kukaan ole sitä kieltämässä. Oikeita ongelmia on lasten rukoiluttaminen, uskonnolliset aamunavaukset joille ei ole vaihtoehtoa, kirkkokäynnit joiden ajaksi vanhempia kehotetaan itse järjestämään lastensa hoito, epäpätevät ET-opettajat yms yms.

p.linkola

Punavihreät anarkistit tehtailevat näitä mölaytyksiä omiin poliittisiin tarkoituksiinsa. Mikään entinen ei käy heille!

Kummastelija

Kyllä yhteiskunnan arvokeskustelun luulisi koskevan jokaista, ei vain päiväkoti-ikäisiä tai näiden vanhempia.

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X