Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Esalaiset
Perttu
Kauppinen
@PerttuKauppinen perttu.kauppinen@ess.fi

Esalainen

Turkissa ei enää ole sananvapautta

Turkin hallinnon toimittajiin, tutkijoihin, opettajiin ja virkamiehiin kohdistama vaino sai keskiviikkona suomalaisen uhrin, kun suomalais-turkkilainen toimittaja Ayla Albayrak tuomittiin kahden vuoden ja kuukauden vankeuteen. Amerikkalaiselle The Wall Street Journalille nykyään työskentelevä Albayrak on oikeuden mukaan syyllistynyt terrorismipropagandaan kirjoittaessaan Turkin valtion käymästä taistelusta kiellettyä kurdipuolue PKK:ta vastaan.

Albayrak on Suomen kansalainen, ja hän on aiemmin työskennellyt suomalaisille viestimille. Suomalaisesta näkökulmasta hänen työnsä ei ole propagandaa vaan kunnianhimoista journalismia. Turkkilaiseen vankilaan hän ei onneksi ole joutunut. Tuomio annettiin poissaolevana ja Albayrak on turvassa Yhdysvalloissa.

 

Järjestöt, kuten Journalistiliitto ja Kansainvälinen lehdistöinstituutti IPI, älähtivät heti Albayrakin saamasta tuomiosta ja Turkin lehdistönvapaustilanteesta. Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) tyytyi sanomaan, että sananvapauteen ja journalistisen työn vapauteen liittyy Turkissa ”huolestuttavia piirteitä”, joiden seurausta suomalaistoimittajan saama tuomio on.

Ulkoministerinä Soini joutuu asettelemaan sanansa diplomaattisesti, mutta niitä voi silti pitää melkoisena vähättelynä. Vielä tammikuussa hän totesi puheessaan, että Suomi ja Turkki jakavat samat demokraattiset arvot.

Turkin itsevaltaisen presidentin Recep Tayyip Erdoğanin poliittisissa puhdistuksissa on suljettu jo yli 160 tiedotusvälinettä. Työpaikkansa on menettänyt ainakin 2 500 journalistia ja Albayrakin tavoin tuomion on saanut ar­violta pari sataa. Pisimmät tuomiot ovat elinkautisia. Turkki vangitsee enemmän toimittajia kuin mikään maa maailmassa.

Erdoganin puhdistukset alkoivat heinäkuussa 2016 järjestetyn vallankaappausyrityksen jälkeen. Yhteensä vangittuja tai potkut saaneita turkkilaisia on jo noin 150 000. Erdogan on syyttänyt vallankaappausyrityksestä Yhdysvalloissa asuvaa oppositiojohtaja Fethullah Gülenia. Monia tuomittuja ja virastaan potkittuja on syytetty juuri yhteyksistä Güleniin tai kurdeihin. Turkkilaisten sananvapauden rajoittaminen tosin alkoi jo ennen epäonnistunutta vallankaappausta.

 

Ulkoministeriön mukaan vangitun suomalaistoimittajan tapaukseen suhtaudutaan vakavasti ja suurlähetystö on jo ollut yhteydessä Turkin viranomaisiin.

Toivottavasti tämä vakavuus myös näkyy niissä kannanotoissa, joita virallinen Suomi Turkin ihmisoikeustilanteesta tekee.

Se, että Turkki vangitsee journalisteja, jotka kertovat hallinnolle ikävistä asioista, ei ole huolestuttavaa. Se on kammottavaa.

Perttu Kauppinen
perttu.kauppinen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (11)
L.Ahti

Eihän Suomessakaan ole sananvapautta.

Tuula Hölttä

L.Ahti:"Eihän Suomessakaan ole sananvapautta." Onko koskaan ollut? Muistoja ”sananvapaudesta” vuodelta 2003: ”Kun vastapuolena ovat nimimerkit, joiden henkilöllisyydestä tai herjaustarpeen aiheuttajista et ole tietoinen, ei ole ketään, jolta voisit pyytää anteeksi tai edes kysyä, mistä negatiivinen palaute perimmiltään aiheutuu. Siinä vaiheessa kun palstaa ylläpitävä taho(kin) osoittaa hiljaisen hyväksymisensä nimimerkkien käytökselle ja jättää pyynnöistä huolimatta poistamatta herjaaviksi katsotut kirjoitukset, ei voi oikeastaan ajatella muuta, kuin että ”järjestelmän” tavoitteena oli ”suoranuottisen toisinajattelun” vaientaminen käytetyillä keinoilla.”

Oikeus&Kohtuusko

Valtava älymöly tästä asiasta, eukolla ole mitään hätää. usa ei tule luovuttamaan tätä toimittajaksi itseään kutsuvaa turkkilaista, jolla nyt sattuu olemaan kaksoiskansalaisuus. Miksi Perttu Kauppinen ei ole lainkaan huolissaan MV-lehden päätoimittajan vankeudesta jo toista kuukautta ? Ei sääliä ei rivin riviä hänen poliittisesta vankeudesta. Ei ole mediaseksikästä eikä uskalla Perttu livetä ruodusta,Ilja Janiskin on paha ja piste, siitä ei sanota eikä kirjoiteta journalismin hengen mukaan puolueettomasti! Turkkilainen toimittajatäti on draamaa, marttyyrimäisen myyvempää, joka ei ole edes missään vaarassa!

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X