Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Esalaiset
Veera
Malin
veera.malin@ess.fi

Esalainen

Ei mikään vaalivauva

Vaalivauva! hihkui puoli Suomea, kun ensitieto presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion odotuksesta tuli julki. Presidentin kanslian tiedotteesta kuitenkin saattoi ymmärtää, että vauva on kaikkea muuta kuin laskelmoitu tapa kerätä huomiota presidentinvaalikampanjalle.

”Lasta on useiden vuosien ajan odotettu ja toivottu. Näihin vuosiin on lukeutunut monia vastoinkäymisiä. Siksi onnen ohella on raskauden alkuun sisältynyt herkkyyksiä, mutta nyt voimme asiasta kertoa”, presidenttipari tiedotti.

Sen tarkemmin Niinistö ja Haukio eivät vastoinkäymisiä eritelleet, ja tuskin tulevat erittelemäänkään. Viestistä kävi kuitenkin selväksi, että helppoa raskaaksi tuleminen ei ole ollut.

Tahaton lapsettomuus koskettaa 15:tä prosenttia hedelmällisessä iässä olevista pareista. Valtaosaan tapauksista löytyy jokin lääketieteellinen syy. Useimpia heistä voidaan auttaa lapsettomuushoidoilla, joihin hakeutuu vuosittain noin 3 000 uutta paria. Jopa neljäsosa pareista ei kuitenkaan koskaan saa tietää, miksi heille ei biologista lasta tule.

Toisilla raskaus alkaa, mutta päättyy sitten keskenmenoon. Näin käy arviolta 10–15 prosentissa raskauksista. Keskimäärin joka kolmas nainen kokee yhden keskenmenon. Ilo, odotus ja monenlaiset tulevaisuudentoiveet vaihtuvat yhtäkkiä suruun, kipuun ja pettymykseen.

Joillakin näitä pettymyksiä tulee useita peräkkäin. Silloin on vaikea riemuita uudesta raskaudesta, kun sitä varjostaa koko ajan pelko: Entä, jos menetän lapseni taas?

Vaikka vaikeudet lasten saamisessa ovat yleisiä, puhutaan niistä melko vähän. Moni ei halua esimerkiksi työpaikalla tiedettävän edes sitä, että perheessä yritetään lasta.

Keskenmenoista kerrotaan vielä harvemmin julkisesti. Joku puhuu menetyksestä läheisimmille ystävilleen ja perheelleen, toinen taas pitää kaiken salassa.

Lapsettomuuden tai keskenmenon kokeneet tietävät kyllä, ettei asiassa ole mitään hävettävää. He myös tietävät, kuinka yleisestä ongelmasta on kyse. Tieto ei kuitenkaan lohduta silloin, kun oma syli on tyhjä.

Silloin voi olla myös vaikeaa kohdata raskaana olevia tai pienen vauvan vanhempia. Vaikka kuinka iloitsisi ystävän puolesta hänen vauvauutisistaan, saattavat onnittelut takertua kurkkuun. Osa poistaa sosiaalisessa mediassa vauvahehkutukset näkyvistään ja jättäytyy pois tilanteista, joissa voisi törmätä vauvoihin. He eivät tee tätä välinpitämättömyyttään tai katkeruuttaan vaan suojellakseen itseään.

Haukion ja Niinistön vauvan laskettu aika osuu herkullisesti juuri presidentinvaalien kohdille. Toki istuva presidentti saa tulevasta perheenlisäyksestä lisähuomiota ja kenties -suosiotakin. Puheet vaalivauvasta voi kuitenkin unohtaa.

Kukaan meistä ei nimittäin voi lopulta päättää, milloin uusi elämä alkaa tai milloin tuo iloittu elämänalku sammuukin jo ensimetreillä.

Veera Malin
veera.malin@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (5)
Mies van Hus

Aika rankkaa keskustelua laukaisun ajoituksesta.

JUKKA RYHÄNEN

Sauli joka on aloittanut kampanjoinnin ties kuinka kauan sitten ja käynyt ja käy kaikissa mahdollisissa kissanristiäisissä, ei varmasti enempää olisi voinut toivoa juuri tällaista ajoitusta. Totta kai Sauli hyöydyntää uutisen täysillä ja käyttää sitä hyväkseen niin paljon kuin voi. Kysymyksessä on siis täysiverinen "vaalivauva" (lehdistön keksimä termi muuten).

Toisekseen, miksi asiasta piti ylipäätään tässä vaiheessa tiedottaa, ja vielä virallista tietä pitkin? Mielestäni täysin naurettavaa. Ikään kuin Niinistöllä ei olisi tärkeämpiä asioita hoidettavana kuin vaahdota alkunsa saaneesta raskaudesta.

Kolmanneksi, Saulin ikäisen miehen olisi parempi pysytellä aika lailla hiljaa, onhan täysin poikkeuksellista että seitsemänkymppinen haluaa isäksi. Tekoa voi pitää lähinnä typeryytenä.

Natalia G

Hyvin pitkälle samaa mieltä kanssanne. Toimittaja on muuten kopioinut Ilta-Sanomien Ulla Appelsiinin jutusta tuon otsikon, mahdollisesti myös jutun sisällön.

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X