Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Esalaiset
Matti
Eve
@EveMatti matti.eve@radiovoima.fi

Esalainen

Koulut kuuluvat kaikille

Lahtelaisten koulujen homehtuminen, käyttökiellot ja lukemattomat peruskorjaukset ovat todellinen häpeäpilkku lahtelaisille veronmaksajille. Selitykseksi meille on tarjottu halpaa rakentamista, ala-arvoista rakennusvalvontaa sekä huolimatonta kiinteistönhoitoa. Ovatpa syyt mitkä tahansa, niin veronmaksajilla on oikeus kysyä, kuinka voidaan välttyä tulevaisuudessa vastaavilta katastrofeilta.

Koulut eivät ole mitenkään erikoisia rakennuskohteita, jos niitä vertaa esimerkiksi kauppakeskuksiin tai jättimäsiin supermarketteihin. Miksi kauppakeskukset eivät ole homeessa ja tai sienikasvustojen valtaamia?

Asiantuntijoiden vastaus on yksinkertainen. Kauppakeskuksia käytetään viikon jokaisena päivänä aamusta iltaan ja niiden talotekniikkaa ei sammuteta lainkaan. Ilmanvaihto, lämmitys ja muu kiinteistönhoito ovat siis ratkaisevassa roolissa kiinteistöjen käyttöikään katsottaessa.

Koulujen uudelleenrakentamisessa pitäisi unohtaa perinteisten koulurakennusten rakentaminen tyystin. Miksi rakennamme koulurakennuksia, joiden pääasiallinen käyttö rajautuu arkipäiviin sekä pääosin vain opetustarkoitukseen?

Hyvänä esimerkkinä oivaltavasta julkisesta rakentamisesta ja tilojen joustavasta käyttötarkoituksesta käy tanskalainen viidenkymmentuhannen asukkaan pikkukaupunki Herning. Kaupungin ylpeys on kirjasto. Oikeastaan tuo kirjasto nimi on harhaanjohtava. Herningin ytimessä sijaitseva rakennus on paremminkin koko kaupungin olohuone. Sieltä löytyy kyllä alakerrasta perinteinen kirjasto, mutta muutoin tilat on suunniteltu aivan muuhun käyttöön. Talosta löytyy lukuisia pienempiä tiloja joita voivat käyttää erilaiset asukasryhmät, harrasteryhmät, teatteriseurueet, opiskelijat sekä tavalliset kaupunkilaiset. Kaksikerroksisen talon leveät portaat muuttuvat teatterin katsomoksi kädenkäänteessä, kun rappusille heitetään pehmeät istuintyynyt. Sama tila toimii myös konserttisalina sekä taidehallina. Talosta löytyy myös viehättävä kahvila. Käyttäjät voivat tuoda myös omat eväät, joita voi nauttia kahvilan tiloissa tai vaikka pienissä viihtyisissä looseissa.

Miksi meillä rakennetaan pelkästään koulurakennuksia? Eikö olisi järkevämpää yhdistää näihin rakennuksiin lukuisia muita toimintoja ja saada nämä kalliit rakennukset 24/7 monitoimikäyttöön? Asukasyhdistykset, kansalaisjärjestöt, urheiluseurat, päiväkerhot jne. kärsivät kroonisesti tilojen puutteesta. Koulurakennuksiin näitä harrastetiloja voisi rakentaa. Luokkahuoneista saisi uusilla luovilla ratkaisuilla monimuotoisempia tiloja. Jumppasalit voisi antaa arki-iltaisin ja viikonloppuina urheiluseuroille. Kuntosalit kuntoilijoille, tekniset käsityötilat lähialueen nikkareille ja niin edelleen.

Nyt olisi kaikkien lahtelaisten etu, että jatkossa emme tee samoja virheitä, kuin aiemmin. Virkamiesten ja päättäjien tulee jatkossa nähdä koulurakennukset paljon isommassa kuvassa. Tätä kuvaa voisi helposti laajentaa kuuntelemalla asiantuntijoita ja kaupungin asukkaita. Koulut kuuluvat kaikille.

Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (9)
Mies van Hus

Hyviä ajatuksia Eveltä. Jo Hammurabin laissa kiinnitettiin huomiota rakennusten laatuongelmiin, aika rankasti.

Ukko

Meillä on melkein kaikkia toimintoja varten oma rakennus. Kirkot ovat tyhjillään pääosan ajasta. Koulut ovat tyhjillään puolet päivästä ja loma-ajat jne. Olisi todellakin mainio ajatus saada julkisia rakennuksia yhteiskäyttöön eri toiminnoille. Kunnallinen rakentaminen on pahasti jälkijunassa. Monet yritykset rakentavat nykyään toimistonsa siten, että siellä on istuimia vain puolelle henkilömäärälle, koska se toinen puoli on aina jossakin konttorin ulkopuolella.

JUKKA RYHÄNEN

Niin ja kyllä kaikille kuuluu kaikki. Jaetaan kaikki tasan, jokaiselle saman verran rahaa, maata, autoja, veneitä, neliöitä, naisia jne.

Miksi on niin paljon asuntojakin tyhjillään ja miksi niin moni asuu valtavissa taloissa ja asunnoissa kun sinne mahtuisi meitä muitakin.

Kyllä tässä on ideaa.

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X