Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Jojo nimeltään hallintarekisteri

Harvasta asiasta Suomea kehutaan niin paljon kuin hallinnon avoimuudesta ja korruption vähäisyydestä. Siksi on kummallista, että suurin osa kansanedustajista aikoo näillä näkymin kannattaa hallintarekisteriä, joka vetää omistuksia piiloon.

Perussuomalaisilla ja sen edeltäjillä SMP:llä on ollut tapana ratsastaa sloganilla ”rötösherrat kuriin”. Millä ihmeen kehysriihen lehmänkaupalla puolue on tekemässä täysin päinvastaista politiikkaa? Salkkujaossakin persut hävisivät, joten mitä he ovat saamassa tilalle?

Perussuomalaiset perustelevat takinkääntöään hallintarekisteröityjen osinkojen sakkoverolla.

Kaikki hyvin? Ei todellakaan. Osinkoverotus ei ratkaise ongelmaa läpinäkyvyyden hämärtämisestä ja korruption lisääntymisestä, koska osinkoja ei tarvitse maksaa lainkaan. Voitot voidaan ulosmitata myös myymällä, jolloin rangaistusta ei tule. Osinkotulotkin tulevat julkisiksi vasta seuraavan vuoden lopulla.

Sakkoveroa maksaisivat vain suomalaiset, mutta kukaan ei välttämättä tiedä, missä maassa osingonsaaja majailee.

Palataanpa suurimpaan ongelmaan. Verotuksesta huolimatta esimerkiksi poliitikot voisivat salata omistuksensa kyseenalaisissa yrityksissä peitelläkseen kytkyjään. Mieleen tulee esimerkiksi ex-ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk.) perheen Talvivaara-osakkeet.

Peruutuspeilin sijasta voidaan katsoa eteenpäin, ja sielläkin näkyy riskejä. Kokoomuksella ja terveysyrityksillä ovat tunnetusti läheiset välit. Heille sopii enemmän kuin hyvin, että sote-firmojen omistukset voi piilottaa hallintarekisteriin.

Houkutus sote-bisnekseen kasvaa, kun valinnanvapaus alle kahden vuoden kuluttua toteutuu.

Uudistusta perustellaan tulkinnalla, ettei suomalainen sijoittaja pystyisi nykyään sijoittamaan suomalaisten pörssiyhtiöiden ulkomailla listattuihin osakkeisiin.

Tämän ei pitäisi estää avoimuutta. Hallituksen esityksessä hallintarekisteröinti sitä paitsi ulotetaan myös listaamattomiin yrityksiin, joihin asiaa koskeva EU:n arvopaperikeskusasetus ei edes ulotu.

Pörssiyhtiöiden osalta lienee selkeintä, että EU-tuomioistuin päättäisi, estääkö asetus hallintarekisteröinnin kieltämisen suomalaisilta ulkomailla.

Hallintarekisteri on kuin jojo, jonka liikkuu ylös–alas. Tällä viikolla esitys on taas noussut, mutta ensi viikolla suunta voi olla päinvastainen. Kansanedustajilla on viikonloppuna aikaa miettiä hankkeen järkevyyttä.

Kannattaako kourallista pankkeja ja muita yrityksiä omistajineen liehitellä yhteiskunnan avoimuuden kustannuksella?

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (5)
Pasi T

Tätä hallintarekisteriä ajavat ilmeiseti hallituspuolueiden rahoittajat, kun sitä yritetään kerta toisensa jälkeen saada voimaan päinvastaisista vakuutteluista huolimatta. Mutta mikä on se taho , joka saa sekä keskustan että kokoomuksen pyörtämään puheensa, ei kai nalle wahlroos siihen yksinään pysty ?

Kummastelija

Olipa taas poliittinen ja tarkoitushakuinen kirjoitus, jossa ei ole konkreettista päätä eikä häntää. Perustelut ovat pääosin näennäisiä tai sitten Honkonen kannattaa eroa EU:sta.

Suomalaiset voivat jo nyt käyttää hallintarekisteriä käyttämällä ulkomaisia pankkeja ja viranomaiset saavat Euroopassa näistä omistuksista tiedot halutessaan. Poliitikkojen pitää ilmoittaa sidoksensa nykyäänkin, eikä ilmoitusvelvollisuus poistu.

Ehdotettu vero ei tiettävästi ole sakkovero vaan korkea ennakonpidätys. Myyvtivoitoista maksetaan edelleen veroa.

ITEAATTELIJA

Kummastuttaa myös se, miten esitystä ovat väen väkisin olleet esittämässä vain kulloiset kokoomuksen puheenjohtajat kuten Katainen aikanaan valtiovarainministerinä, Katainen taas omassa hallituksessaan juonimalla bulvaanina Vapaavuori, sitten surullisen kuuluisa tähdenlento Stubb ja nyt Orpo. Aikaisemmin esitykset on tyrmätty tai paremminkin naurettu lähes yksimielisesti ulos, Siksi herää kysymys. millä rahalla tämä aina vain nousee kokoomuksen tuomana pöydälle. Hallintarekisteriesitys ja sotepalvelujen yhtiöittäminen kertovat, miten meillä tehdään Suomen historian kokoomuslaisinta politiikkaa.

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X