Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Työttömyys ei kai ole rangaistava tila

Työllisyysasteen nostaminen ja työttömyyden vähentäminen ovat hallituksen keskeisiä strategisia tavoitteita. Niitä on pakko pitää hyvinä. Jos pääasialliseksi keinoksi esitetään lähinnä kannustinloukkujen purkamista, nousee mieleen paljon ristiriitaisempia ajatuksia.

Sinänsä kannustinloukkujen purkamisella voidaan saavuttaa hyvääkin, mutta usein keskustelu kääntyy kantoihin, joissa työttömät syyllistetään työttömyydestään. Tällöin työllisyyden kohentamisen keskeisenä keinona pidetään työttömän ajamista mahdollisimman ahtaalle, jotta työtä on pakko ottaa vastaan. Unohdetaan se, ettei työttömyys pohjimmiltaan johdu työn pakoilusta vaan työn puutteesta.

Kun kannustinloukkujen kimppuun taas käydään, täytyy tavoitteena olla, että niiden purkaminen lisää mahdollisuuksia ottaa vastaan työtä ilman, että siitä rangaistaan taloudellisella ahdingolla. Tärkeää on käydä läpi työllisyyteen liittyvää byrokratiaa sillä silmällä, aiheuttaako se itsessään ongelmia työn vastaanottamiselle.

Tällainen kannustinloukku on esimerkiksi työttömyyskorvauksen viivästyminen kohtuuttomasti, jos työtön ottaa vastaan työtä lyhyeksi ajaksi. On aivan tavallista, etteivät työnantajat maksa lyhyen työjakson tehneelle palkkaa saman tien, vaan yhtiön normaaleina palkanmaksupäivänä. Se taas saattaa olla vasta kuukauden päästä.

Työttömyyskassa voi tällaisissa keikkatöissä jäädä odottamaan palkkatodistusta ennen kuin se maksaa seuraavan työttömyyskorvauksen. Voi olla, että esimerkiksi päivän työkeikan takia joutuu sitkeilemään kuukauden ilman rahaa. Millä maksaa laskunsa ja elättää perheensä, jos tukea lykätään yhden lomakkeen takia?

Tällainen kannustinloukku on helposti ratkaistavissa: Päiväraha sovitellaan siltä kuukaudelta, kuin työstä maksetaan palkka, ei siltä kuukaudelta, jona työn on tehnyt.

Yksi esimerkki kannustinloukusta on, että henkilön tulotaso putoaisi työhön mennessä huomattavasti siitä, mikä se on tukien varassa eläessä. Jos esimerkiksi ansiosidonnainen päiväraha on kohtalaisen korkea, voi pienipalkkaisen työn vastaanottaminen aiheuttaa todellisen toimeentulo-ongelman.

Miten purkaa tällainen loukku? Porkkana voisi olla parempi keino pelkän kepin sijaan ja toisi keinovalikoimaan jotakin positiivista. Olisiko mahdollista, että tuki vähenisi portaittain, jolloin elämänsä pystyisi sovittamaan tulotason muutokseen?

Rangaistukset ovat keinoista tylyimpiä eivätkä varmastikaan ratkaise työttömyysongelmaa. Tavoitteena ei voi myöskään olla tilastojen siivoaminen sillä, että työttömillä teetetään etuja vastaan sellaista työtä, mistä joku toinen saa oikeasti palkkaa.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (9)
JAMES POTKUKELKKA

Hain vuosia sitten työvoimakoulutuspaikkaa eri paikkakunnalta. Siitä kuitenkin ilmoitettiin vain viikkoa ennen koulutuksen alkamista. En saanut järjestettyä asumista tuossa ajassa. Oletin, että koulutuksen alkamisesta ilmoitetaan hyvissä ajoin, aivan kuten aiemmissa opiskeluissa perus- ja myöhemmin korkeakoulussa. Sain neljän (4) kuukauden karenssin. Ei auttanut muutoksenhakukaan vaikka luulin, että asia nyt on maalaisjärjellä selviö. Olin vielä itse hakenut paikkaa, en määrättynä. Osallistuin vieläpä kyseiseen koulutukseen myöhemmin seuraavassa erässä. Harkintaa ei käytetä, pykälien mukaan mennään - sillä ei ole merkitystä onko se tapauskohtaisesti kohtuullista vai ei.

JAMES POTKUKELKKA

Lisään vielä, että työttömyysturvan menettäminen neljäksi kuukaudeksi on määrältään suurempi, mitä monesta rikoksesta määrätään.

Tavallii

"Tavoitteena ei voi myöskään olla tilastojen siivoaminen sillä, että työttömillä teetetään etuja vastaan sellaista työtä, mistä joku toinen saa oikeasti palkkaa.", kirjoittaa toimittaja loppuhuipennuksenaan.

Ikävä kyllä, kun Sipilän hallituksen ja erityisesti työministeri Jari Lindströmin (Perussuomaaliset) mesomista seuraa, ei voi tulla muuhun johtopäätökseen kuin että juuri nuo mainitut seikat ovat tavoitteena, ja hallituksen kyvyttömyydestä johtuen hyvin pitkälti ainoana tavoitteena ovatkin.

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X