Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mervi
Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi

Esalainen

Mitä, eivätkö kaikki ajattele kuten sinä?

Sosiaalisessa mediassa pyörii valokuva punavihreästä Kuplasta. Kuplasta isolla kirjaimella. Tiettävästi ajoneuvo oli kuvattu Helsingin Kalliossa, tuossa punavihreän kuplan syntypaikassa.

Olin vieraana seminaarissa, jossa vuoden käsityöläisen tittelin pokannut kansallispukujen tekijä Soja Murto puhui omasta kuplastaan. Pienellä kirjaimella.

– Kun postaan kansallispu-kuaiheisia kuvia ja kirjoituksia sosiaaliseen mediaan ja ympärilläni on samanhenkisiä ihmisiä, kuvittelen, että kaikki ihmiset elävät kanssani kansallispukukuplassa, Murto sanoi. Kun hän astuu ulos kuplastaan hän huomaa, että itse asiassa Suomessa on paljon ihmisiä, joille kansallispuku ei merkitse koko elämää.

Kansallispukukupla kuulostaa hyvältä. Omani on pieniä koiria ja arkeologisia tekstiilejä sisältävä kupla. Viihdyn siinä valtavan hyvin ja kuvittelen, että kaikki ajattelevat samalla tavalla kuin minä. Todellisuudessa teillä ei ole hajuakaan siitä, mistä kuplassani on kyse.

Mutta kuplaan tulee reikiä, aivan kuten taikatempuissa, joissa työnnetään sukkapuikko ilmapalloon ilman, että pallo räjähtää. Koiranpentujen sijaan siihen tunkee väkivaltaa, suvaitsemattomuutta, vihaa, valheita, tyhmiä trolleja, kuolevia lapsia ja eläinrääkkäystä. Onneksi nykyajassa voi suodattaa uutisvirrasta pois kaiken, mitä ei halua tai kestä nähdä. Toisin kuin Kekkosen aikaan, jolloin kaikki lukivat ja kuulivat samat uutiset, ja joita ukot puivat aamukokouksissaan baareissa.

Voin piilottaa kaikki, jotka eivät ajattele samalla tavalla kuin minä. Siten voin kuvitella, että maailma on sellainen kuin minä haluan sen olevan.

Se on virhe, sillä nykyaikaisessa maailmassa meidän kaikkien olisi tärkeää tietää, mitä tapahtuu oman pienen piirimme ulkopuolella. Olisi hyvä nähdä, miten siellä ajatellaan. Ei ole pakko hyväksyä, mutta ei myöskään saisi sulkea silmiä.

Maailma on kovin erilainen kuin miltä se näyttää. Oletko nähnyt kuvan pienestä lorista, jota kutitetaan kainalosta? Awwww, siis mielettömän söpöä, ajattelee kissanpentukuplassa elävä ja kommentoi laittamalla sydämenkuvan.

Todellisuudessa videon loriparka kärsii, sillä kutittaminen on sille kärsimystä. Niistä on tullut salametsästyksen uhreja. Niitä kidutetaan matkalla ihmisille lemmikeiksi, vaikka oikeasti lorien kuuluu pitää hampaansa ja asua metsässä.

Maailmassa on paljon muutakin pielessä kuin lorien kutittaminen. Toki ymmärsit, että käytin sitä vertauskuvana sille, että joskus kannattaa ottaa asioista selvää, ennen kuin kommentoi.

Olitpa sitten suvakki tai vihakki, pistä pää ulos kuplasta. Maailmasi ei ole ainoa.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi on väliaikaisesti pois käytöstä.

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X