Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Esalaiset
Markus
Luukkonen
@LuukkonenMarkus markus.luukkonen@ess.fi

Esalainen

Mikä muuttuu Pietarin ja Tukholman jälkeen?

Vaaliviikko muuttui odotettua murheellisemmaksi Pietarin maanantaisen metropommin ja Tukholman perjantaisen rekkaiskun jälkeen. On pidetty lähinnä ajan kysymyksenä, koska uuden aallon terroriteot yltävät naapuriimme. Nyt on tunnustettava, että niin pääsi käymään.

Modernissa hyvinvointivaltiossa ehti jo muodostua kliseeksi puhua turvallisuudesta pitkälti tunteen kautta. Muutaman vuoden takaisen Sitran rahoittaman Uusi turvallisuus -foorumin mukaan turvallisuudessa on kyse luottamuksesta, osallisuudesta ja yhteistyöstä. Kun hoidamme oman ruutumme hyvin ja toveri tekee samoin, ei hätää pitäisi olla. Yhdessä hyvä tulee.

Näinhän se ei ole, tai ainakin tilannekuva on muuttunut. Kun ääri-islamistisia tai siitä vaikutteita saaneita iskuja tapahtuu lyhyen juna- tai lauttamatkan etäisyydellä, on selvää, että varuillaan saa olla täälläkin. Vaikka viranomaiset onnistuisivat estämään suunnitelmalliset, useiden henkilöiden verkostoja ja esimerkiksi asehankintoja vaativat hyökkäykset, aina jää mahdollisuus, että kuorma-auto varastetaan keskellä päivää ja ajetaan päin väkijoukkoa.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntijan Tomas Riesin mielestä muuttuneisiin turvallisuustilanteisiin pitää sopeutua huomattavasti nykyistä nopeammin. ”Tulevaisuudessa elämä on vaarallisempaa, epävarmempaa ja vaikeammin ennustettavaa”, on Ries todennut.

Fyysisten turvallisuusuhkien päälle tulevat erilaiset kyber- ja hybridiuhat. Vakoilu uhkaa periaatteessa kaikkea tietoverkoissa tapahtuvaa toimintaa. Moni on joutunut maksuvälinepetoksen uhriksi, ja varsinkin sosiaalinen media on huokoisine rajapintoineen täynnä ongelmia. Tekniikan Maailma kertoi kuluneella viikolla, että lähimaksuakin voidaan urkkia älykännykällä. Kun turvallisuus on näin monimuotoinen käsite, olisi ehkä helpompaa, jos jakaisimme sen englantilaisten tapaan ”safetyyn” ja ”securityyn”.

Sitran foorumin viisaisiin luettu Elina Katajamäki on tähdentänyt, että turvallisuus ei kuulu ainoastaan sitä valvoville viranomaisille vaan kaikille kansalaisille. ”Turvallisuuden tulee olla kananmunan tavoin vatkattuna mukaan kaikkeen toimintaan”, hän sanoo. Tykkään tästä kananmunavertauksesta. Pelkoon ei ole aihetta, eikä siitä ole hyötyäkään. Sen sijaan kaikkea läpäisevänä periaatteena turvallisuuden edistäminen on kannatettavaa.

Mikä luo turvallisuutta omassa elinpiirissä ja ketkä siitä kunnallisessa päätöksenteossa kantavat vastuun? Tällä ajatuksella ehkä monikin miettii ehdokastaan kävellessään tänään vaaliuurnille. Iskuilla saattaa olla aktivoiva vaikutus myös nukkuvien puolueeseen.

Markus Luukkonen
markus.luukkonen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (5)
Mies van Hus

Toivottavasti tiedustelulakien päivitys saa uutta vauhtia, ja sen vastustajat järkiintyvät.

veijo

Ei muutu mikään. Eikä sekään muuta mitään vaikka täällä räjähtäisi. Se olisi yksittäistapaus jota ei voi yleistää eikä pelolle antaa valtaa, missä tekijä tarvitsee terapiaa ja hoivaa.

Scott

Tämän Euroopan aivan älyttömän pakolais-/turvapaikkapolitiikan nimissä tullaan hyväksymään nämä ääri-islamistiset terroriteot. Mitään ei tulla myöskään tekemään poliittisen korrektiuden nimissä. Suurin ihmetykseni on kuinka hiljaa muslimiyhteisöt ovat näistä iskuista, kuitenkin kaikki reilun vuoden aikaiset vakavat iskut ovat sidoksissa islamiin. Te jotka jaksatte väittää etteikö nämä teot ole sidoksissa islamiin, niin älkää vaivautuko -te olette osa ongelmaa. Uskonnolle kun ei ole muuta määrettä kuin se, mihin itse sanoo uskovansa.

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X