Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Esalaiset

Esalainen

Kelalla on kanttia tunarointiin

Miten Kela saattoi tunaroida perustoimeentulotuen jakamisessa niin pahasti? Kelalla oli kaksi vuotta aikaa opetella. Eduskunta päätti jo keväällä 2015 siirtää perustoimeentulon maksatuksen kunnilta Kelaan.

Vielä viime vuoden puolella Kela vakuutteli, että siirto tapahtuu sujuvasti ja asiakaslähtöisesti. Muutos toteutui vuodenvaihteessa ja nyt tiedetään, kuinka paljon katetta kauniille puheille oli.

Mihin Kelan johdon itsevarmuus siitä, että kaikki menee hyvin, oikein perustui? Se ei katsonut tarpeelliseksi palkata etuuskäsittelijöitä ajoissa ja riittävästi. Nyt Kela etsii hätäpäissään heitä apuun, mutta nämä ovat jo ehtineet pestautua muualle.

Vuodenvaihteen jälkeen joka neljännen perustoimeentuloa hakevan anomus on hylätty. Kunnissa näiden asiakkaiden asiat oli käsitelty asiakaslähtöisesti.

Kela on esimerkki siitä, miten toimii laitos, jolla on yksinoikeus asiaansa eli eräänlainen monopoli. Henkilökunta saa palkkansa valtiolta, ja rahat etuuksien jakamiseen tulevat budjettivaroista.

Rahaa tulee ja toiminta jatkuu riippumatta siitä, tulevatko työt tehdyksi. Eikä tarvitse kantaa huolta siitä, tulevatko asiakkaat takaisin. Nämä hyväkkäät palaavat, kun heillä ei ole muuta vaihtoehtoa.

Kelan uudeksi pääjohtajaksi valittu Elli Aaltonen sanoi Ylen haastattelussa viime vuoden lopulla, että tuilla eläviä pitäisi aktivoida. Etuuksien ei pitäisi estää yrittämästä. Aaltonen ei liene tähdännyt katastrofiin toimeentulotukien kanssa, mutta tällainen ihmiskoe tästä nyt kehkeytyi.

Kelan asiakkaissa on paljon alimpiin yhteiskuntaluokkiin ja vähäosaisiin kuuluvia ihmisiä. Kelan asenne heitä kohtaan on ylimielinen. Hyvinvointiyhteiskuntaa voi määritellä monella perusteella. Yksi keskeisistä perusteista on, että ihmisarvoinen elämä on taattava myös niille, jotka syystä tai toisesta eivät kykene sellaista itse itselleen takaamaan. On esimerkiksi sairautta, työttömyyttä, avioeroja, jotka vievät ihmisiä kriisiin. Toimeentuloasiakkaiden kohtelu osoittaa, että hyvinvointivaltion status on kyseenalainen.

Helmikuun lopulla lahtelainen sosiaalityöntekijä kirjoitti Hesariin mielipiteen, jossa arvosteli Kelan toimia. Kela vastasi motkottamalla, että ei saisi kiinnittää huomiota yksittäisiin tapauksiin, vaan pitäisi nähdä, kuinka Kela-siirto on parantanut tilannetta. Jessus.

Salpausselältä tulee vielä tämä viesti: Jokaisen yksittäistapauksen taustalla on asiakas, ihminen. Sosiaalitoimen pitää toimia ihmisen näkökulmasta hyvin.

Eija Kupiainen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (12)
JARI MARKKANEN

Ongelma on siinä että kukaan ei joudu minkäänlaiseen vastuuseen. Vaikka lakia rikotaan jatkuvasti, en ole kuullut tai lukenut mistään että yhtään rikostutkintaa olisi käynnissä. Tämä on poliittisesti valittujen syöttiläiden luontaisetu

Butcher

Juuri näin ja jos sinä, kansalainen teet pienenkin virheen, seurauksena on sakko ja mittava sanktio. Näiden itsevaltiaiden tekemisistä ja huonosta työnlaadusta ei seuraa mitään, ainoastaan ja vain kansalainen kärsii. Tästä sotesta seuraa todennäköisesti samanlainen sotku ja silloin puhutaankin jostain muusta kuin että rahat on loppu.

Liittymällä johonkin puolueeseen ja olemalla aktiivinen jäsen et saa sakkoja tai sanktioita vaikka vähän menisikin hommat pieleen.

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X