Esalaiset
Heidi
Asplund
heidi.asplund@mediataloesa.fi

Esalainen

Miten voi löytää hyvän remonttimiehen?

Tein kesällä remonttia. Päätin kerrankin päästä helpolla ja ostaa vaikeimman osan eli keittiöremontin ammattilaiselta. Huonostihan siinä kävi.

Keittiöremontti oli tarkoitus tehdä kesälomani aikana. Ajattelin, että olisi ihanaa tulla hyvin levänneenä valmiiseen kotiin. Selkeä virhe.

Kun saavuin kotiin, edessäni avautui kauhea näky: Lattia oli paksun remonttipölykerroksen peitossa. Keittiöstä puuttui osa kaapeista ja koneista sekä taso.

Parvekkeeni oli täynnä remonttiroskaa. Vanhat kodinkoneet olivat keskellä olohuonetta. Kylpyhuoneessa huomasin, että keittiön puolelta oli porattu reikä seinän läpi.

Missään vaiheessa meillä ei ollut ollut puhetta, että minun pitäisi suojata huonekaluni tai lattiani. Olin siirtänyt remontin ajaksi kaikki huonekaluni olohuoneeseen. Ei ollut käynyt mielessänikään, että keittiön remontti voisi saada koko senkin täyteen remonttipölyä.

En ollut myöskään ajatellut, että remonttimiehet eivät suojaisi eteisessä tai olohuoneessa lattiaa, jos kantaisivat tavaroita niiden läpi. Keväällä hiottu ja lakattu parketti oli todella pahoilla naarmuilla.

Loppujen lopuksi muutaman viikon tai kahden yksinkertainen työ (purkakaa vanha keittiö, asentakaa uusi ja sulkekaa yksi oviaukko) saatiin loppuun kolmessa kuukaudessa.

Remonttimies sai potkut, ja hänen kollegansa tulivat siivoamaan jälkiä. He myös kävivät pelastamassa, mitä pelastettavissa oli. Sain remontista huomattavan alennuksen.

Koen silti hävinneeni. Muutamia yksityiskohtia jäi tekemättä, parketin naarmut jäivät lattiaan, ja suljetun oviaukon ääriviivat ovat alkaneet näkyä seinässä hiushalkeamina. Ja sitten on vielä se kaikki stressi, epämukavuus ja mielipaha, mitä remontista koitui.

Tiedän, että rakennusalalla on hyviäkin tekijöitä, mutta ikävä kyllä lukemattomat painajaistarinat mustaavat koko alan maineen. Miksi ala ei tee asialle mitään? Miksi surkeatkin remonttimiehet saavat töitä?

Kaipaisin rakennusalalle Airbnb:n kaltaista suositusjärjestelmää. Siinä jokainen rakennus- ja remonttimies voisivat kertoa omasta osaamisestaan, ja asiakkaat puolestaan voisivat antaa heille oman arvionsa. Jos työ olisi tehty surkeasti, muutkin saisivat tietää. Samalla myös loistava työ saisi ansaittua kiitosta.

Kaikki voittaisivat. Asiakkaat voisivat valita hyviä tekijöitä, remontit olisivat mukavia kokemuksia ja hyvät tekijät saisivat kiitosta ja asiakkaita. Ja ehkä huonojen ja keskinkertaisten tekijöiden olisi pakko tsempata.

Miksei tällaista ole jo näin nettiaikana kehitetty?

Heidi Asplund
heidi.asplund@mediataloesa.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa maksutta!

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (16)
Mies van Hus

Kauhutarinat ovat liian tavallisia.

Heidin idea suositusjärjestelmästä on kehittelemisen arvoinen.

Je Maintiendrai

Miten voi löytää hyvän toimittajan, ettei tule copy pastea koko ajan. Sanaristikolla voi täyttää yhden toimittajan, tultuani lomaltani ristikkoa ei oltu tehty. On todella yleistä, että keittiökaappeja puuttuu, jos suunnittelua ei ole tehty kunnolla, onko viemäritekniikka ollut vanhentunutta, onko sähkösuunnittelu ajan tasalla? Kaapistojen purku, asennus, siihen liittyvät sähkötyöt, putkityöt, oviaukon muuttaminen seinäksi pölyttömällä tavalla ei ole simppeliä. Kahdessa viikossa ei yksi remppamies koko repertuaaria selvitä. Jokainen tajuaa, että asunto on suojattava puu, -ja kivipölyltä. Kun ottaa halvimman remppafirman, niin jälki on ehkä halvinta. Parasta teettää remppa naisilla, jotka myös siivoavat jälkensä. Helppoa!

pyramidikyy

Meillä tehtiin kanssa remontti, keittiötä ja olohuonetta. Kotimainen työvoima oli yksi minkä halusin. Vaan mitä sain? Remontti venyi 100% yli aikataulun, työnjälki oli hyvin surkeaa ja kun ei minun sanominen ja taito riitä, oli pakko palkata vielä rakennusmestari valvomaan työmaata. Huomasi sellaisia asioita mitä itse ollut huomannutkaan. Virheitä vilisi, ne oli huomattu kyllä, mutta niistä ei sanottu. Firma pyyhki sopimuksella takalistoa. Remontti valmistui, pääosin hyvin lopuksi, mutta virheitä jäi näkyviin. Ja kuten toimittajalle kävi, meilläkin parketti vaurioitui kaupan päälle. Eikö ammattilaisilla oloe enää ammattiylpeyttä? Hyvä ehdotus, että jos hyvä remppakaveri on, sitä voisi suositella.

JAMES POTKUKELKKA

Ei ole ammattiylpeyttä, tämä on alalla tunnettu tosiasia. Yleisimmät syyt epäonnistumisiin ovat kiire, osaamattomuus ja välinpitämättömyys. Ammattiylpeyden puute menee tuon välinpitämättömyys -kategorian alle.

Toimittaja voi katsoa plussaksi omassa keisissään sen, että kyse oli ainoastaan keittiöremontista. Mietipä, jos kyseessä olisi vaikka ollut isompi talon peruskorjaus tai -parannus. Näitäkin tunarointeja on Suomi pullollaan.

Je Maintiendrai

Yksityiselle ihmiselle ei pitäisi tehdä mitään, koska sanomista tulee aina! Kalustettuun kotiin viety remppa, joka pitäisi tehdä mahdollisimman halvalla ja jossa odottaa ammattitaidoton asiakas, joka ei osaa sopeutua siihen seikkaan, että vanhasta asunnosta ei ikinä saa uutta, se on mahdoton yhtälö. En ole käsityöläinen, en raksamies, mutta ymmärrän, että missään työssä ei kaikki mene heti putkeen. Tiedän firmoja, jotka eivät remppaa yksityisille asiakkaille mitään juuri tästä syystä, että eivät jaksa kämistä ylimitoitettujen odotusten ja realististen mahdollisuuksien välimaastossa.

Näytä lisää

Lue seuraavaksi X