Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@mediataloesa.fi

Esalainen

Lahden politiikan uudet puhurit

Etelä-Suomen Sanomien vaalikone avattiin alkuviikolla. Vertailemme ehdokkaiden ja lukijoiden vastauksia keskenään ja toisiinsa ensi viikolla, mutta pikavilkaisullakin nousee esiin kiinnostavia muutoksia. Samaa kertoo puoluegallup, jonka julkaisemme sunnuntain lehdessä.

Suurimmat puolueet ovat menettämässä kannatustaan, ja Lahden poliittinen kartta lähestyy Helsingin, Tampereen ja Turun tilannetta. Ykkössijasta käydään tiukka vääntö.

Leikkausten tie tuntuu olevan lahtelaisten mielestä kuljettu loppuun. Kysymykseen ”veronkorotus on parempi vaihtoehto kuin palveluiden ja sosiaalietuuksien leikkaaminen” kuusi kymmenestä on vastannut ”samaa mieltä”.

Olisiko kuntalaisia siis jo kuritettu tarpeeksi? Lahtihan on leikannut esimerkiksi varhaiskasvatuksesta enemmän kuin suurin osa maakuntakeskuksista. Lahtelaiset kannattavat ilmaista päivähoitoa ja pienentäisivät ryhmäkokoja. Kotona hoitaville halutaan Lahti-lisä.

Huoli paitsi lapsista myös vanhuksista on kova: henkilöstömäärää halutaan nostaa myös kotipalveluissa. Palvelulaitoksia ei yhtiöitettäisi.

Lahtelaiset tuntuvat myös olevan valmiita pormestariin. Sitäkin kannattaa kuusi kymmenestä. Ehkä vahva poliittinen johtaja lisäisi myös kunnallispolitiikan kiinnostavuutta.

Tiukasti eri mieltä ollaan väitteestä ”työttömän on oltava valmis ottamaan työpaikka vastaan toiselta paikkakunnalta, vaikka se edellyttäisi asuinpaikan vaihtoa.” Lieneekö työttömiäkin siis kurmotettu kylliksi näin nousukauden kynnyksellä.

Lahtelaiset eivät poistaisi terveyskeskusmaksuja tyystin. Tämä on ymmärrettävää, sillä pieni maksu ei estäne vähävaraistenkaan hakeutumista hoitoon mutta hillitsee turhia käyntejä.

Liikenneministeri Anne Bernerin ajatukset tienkäyttömaksuista saa täällä täystyrmäyksen: kahdeksan kymmenestä ei niitä halua. Yhtä nuivasti suhtaudutaan Fennovoimaan: enemmistö haluaa Lahden irrottautuvan hankkeesta.

Vähän yllättävää on, että urheilukaupungissakin selvän enemmistön mielestä kilpaurheilulajien suorituspaikkojen ylläpito ei kuulu kunnalle. Hiihdon MM-kisat sen sijaan halutaan tänne jatkossakin.

Joissakin kysymyksissä lahtelaiset jakautuvat kahtia. Kansalaisten oikeudesta valittaa kaavapäätöksistä nykyiseen tapaan ollaan puolesta ja vastaan fifty–fifty.

Tässä esimakua Lahdesta. Mutta mitä mieltä esimerkiksi heinolalaiset ovat? Entä kukin puolue? Eroavatko päijäthämäläisten vastaukset muusta Suomesta? Kattavampaa tietoa luvassa lähipäivinä.

Vaalikoneen löydät osoitteesta ess.fi/vaalikone.

Juha Honkonen
juha.honkonen@mediataloesa.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa maksutta!

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (2)
Duumari

Taitaa olla tuo vaalikone vain lukijoille. Kaksi kertaa olen kokeillut ja tuijottanut vain harmaata ruutua. Mutta ei haittaa-JOS näiden viimeisten parinkymmenen vuoden pettymysten jälkeen enää vaivaudun äänestämään , riittää minulle Aaltosen numero.

defender

Huom toimittaja. Ehdokkaat kannattavat ilmaista päivähoitoa sikisi, ettei vaalikoneessa ole muuta vaihtoehtoa.

Näytä lisää

Lue seuraavaksi X