Esalaiset
Saara
Larkio
saara.larkio@mediataloesa.fi

Esalainen

Hankkikaa oikeita ongelmia tai olkaa hiljaa

80 vuoden arvokkaaseen ikään ehtinyt Kelan äitiyspakkaus herättää närää, vaikka pakkaus sisältää satojen eurojen arvosta kivoja vauvanvaatteita ja tarpeellisia tavaroita uudelle tulokkaalle.

ESS kertoi hiljan (8.3.), että Kela saa säännöllisesti palautetta pakkauksen nimestä, joka tulee äitiysavustuslaista. Valittajien mielestä neutraalimpi nimi olisi vauva-, vanhemmuus- tai perhepakkaus.

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari teki jopa kirjallisen kysymyksen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle (kesk.) siitä, aikooko hallitus päivittää lain niin, että pakkauksen nimi tunnustaa vanhempien yhdenvertaisuuden.

Kelasta on myös pantu viestiä vastaavaan ministeriöön, että voisiko lakia viilata äitiyspakkauksen nimen suhteen.

En oikein ymmärrä, mistä näitä syrjintää joka puolella näkeviä sikiää.

Kaikilla lapsilla on äiti, joka on nainen, eikä mies toistaiseksi pysty synnyttämään, enkä ymmärrä, miksi he haluaisivatkaan. On se sen verran heviä hommaa.

Jos saa rahassakin mitattuna arvokkaan lahjan valtiolta, pitäisiköhän panna suu kiinni ja etsiä niitä oikeita ongelmia, joiden poistamiseksi räkyttää. Tai mennä ja syödä muutama lakupiippu ja hengitellä syvään.

Maailmalla on kohkattu myös siitä, mikä symboli julkisten tilojen ja ravintoloiden vessojen oviin pitäisi laittaa. Että miten niin nainen käyttää aina hametta, voi se mieskin haluta käyttää kolttua. Ja onko se syrjintää, jos miehellä on siniset housut, voivat miehetkin tykätä vaaleanpunaisesta. Entäs he, jotka ovat muunsukupuolisia, pitääkö olla joku ihan uusi symboli? Loukkaako perinteinen vessakyltti, jossa hahmo seisoo, pyörätuolissa istuvaa?

Mitä jos vain menisitte sinne kuselle.

Joissakin pohjoismaisissa päiväkodeissa on haluttu luopua tytöistä ja pojista puhumisesta. Puhutaan vain ”ystävistä”. Se on sitä sukupuolineutraalia kasvatusta. Suomessakin esitetyssä tv-dokumentissa kerrottiin tanskalaispäiväkodista, jossa esimerkiksi Pienen merenneidon kaltaiset sadut luettiin lapsille uudella tavalla. Sadun lemmikkikalallakaan ei saanut olla enää tytön nimeä. Päiväkodin kasvatusidea meni lievästi sanottuna keturalleen, kun sadun rohkeasta sankarittaresta tehtiin poika, joka pelastaa merestä prinssinhupakon sijaan tytönhupakon. Tuhkimo-satu oli kokonaan kielletty, koska siinä sankaritar haaveilee kauniista prinsessamekosta. Tytöt eivät myöskään päässeet diskoon, jossa pojat tanssivat prinsessamekot päällä ja kynsilakkaa sormissaan.

Onko se vain minä, vai tuntuuko kenestäkään muusta, että tämä maailma on tulossa hulluksi?

Saara Larkio
saara.larkio@mediataloesa.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa maksutta!

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje ja saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (50)
Kummastelija

Erityisen hullulta kuulostaa kun lukee gallupeja, jotka kertovat, että näillä esiintuloilla pääsee vaikkapa Helsingissä suurimmaksi puolueeksi. Jostain syystä tuo ammattimainen mielensäpahoittaminen vetoaa tiettyihin realiteetit unohtaneisiin äänestäjiin. Itse en niitä ymmärrä.

Jari K.

Erittäin hyvä kirjoitus!!!

Mies van Hus

Hyvä kirjoitus. Tätä lisää. Nyt ollaan oikeiden asioiden äärellä.

ITEAATTELIJA

Loppupelissä nämä "ongelmat" ovat vain yksittäisiä joidenkin kansalaisten ja somehörhöjen esiinnostamia mielenilmaisuja, joista kaupallinen media repii klikkauksia myyntityöhönsä. Tällä viihteellä media peittelee vain vakavampia aiheita Esalaisen tavoin.

Rumpali44

Saaralle journalistipalkinto post.

Näytä lisää

Lue seuraavaksi X