Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Esalaiset
Juha
Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Esalainen

Öyhätys – varma vaalikevään merkki

Lahden suunnalla on taas mitattu puuskittaista öyhätystä. Taitavat olla vaalit lähellä.

Kakkendaali iskeytyi tuulettimeen, kun Uusi Lahti -lehdessä esitettiin lahtelaisäidin väite nuorten tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kauppakeskus Triossa ja liipolalaisessa asunnossa.

Poliisille ei ole tehty asiasta ilmoituksia, eikä Trion nuorisotila Triplassakaan tunnisteta ongelmaa.

Miten tämä liittyy vaaleihin? Vinkin aiheeseen antoi kaupungin tunnetuin maahanmuuttokriitikko Kalle Aaltonen. Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen taas otti aiheesta oitis nostetta. Hän kertoo Facebookissa kuulleensa, että samaa tapahtuu muuallakin ja että turvapaikanhakijoiden liikkumista pitäisi rajoittaa.

 

Maahanmuuttoteeman nousu framille juuri vaalien alla on kuin leikkauspäätöksistään kärsineiden perussuomalaisten käsikirjoituksesta.

Aihe saa yhtä varmasti näkyvyyttä kuin puolueen puheenjohtajapeli, mikä sekin on hyvin ajoitettu. Vaaleissa menestyvät usein puolueet, jotka ovat syystä tai toisesta tapetilla. Kuuluisin esimerkki on Donald Trump.

Uuden Lahden jutun jälkeen mopo on karannut vastaleirissäkin. Nimittelyt ja viittaukset pornolehtiin eivät lisää suvaitsevaistonkaan uskottavuutta.

Laatulehden pitää tarttua kaupunkia ravistelevaan puheenaiheeseen, vaikka se perustuisi vain yhteen nimimerkkilähteeseen. Olemme ainakin yrittäneet asetella oikeita mittasuhteita ja katkoa villeiltä huhuilta siipiä.

Ainakin toistaiseksi näyttää siis siltä, että väitteet järjestelmällisestä hyväksikäytöstä ovat puppua.

 

Mitä opimme tästä? Jos kuulet huhun, älä heti usko sitä. Yritä saada asialle vahvistus useasta uskottavasta lähteestä (Uusi Lahti oli kuulemma tarkastanut vinkin uskottavuutta).

Jos vahvistusta ei tule, älä levitä huhua. Sitä ei julkaisun jälkeen voi hallita, ja viattomat saavat tuulettimesta lentävää tavaraa niskaansa. Kokonaisia ihmisryhmiä mustamaalataan.

Poliisillehan voi aina ilmoittaa. Huhut saattavat joskus pitää paikkansa, ja silloin pitää toimia nuorten suojelemiseksi. Jos joku syyllistyy huhujen julkaisuun, älä raivoa ja mollaa. Niin vain asetat itsesi samaan lokalokeroon kohteesi kanssa.

 

Sääli, jos maahanmuutosta tulee sosiaalisessa mediassa suurin puheenaihe kuntavaalien alla. Kuntien suurimmat tehtävät ovat sivistystoimessa ja kaavoituksessa, mutta ne eivät aiheuta öyhätystä.

Brexit ja Trump osoittivat, että voittoon saattaa riittää se, että vain huutaa naama punaisena. Jos sama tulee Suomeen, olemme kaikki häviäjiä.

Juha Honkonen
juha.honkonen@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (6)
KALLE AALTONEN

Kutsun Juho Honkosen tutustumaan sensuroimattomaan viestiliikenteeseen, jota asian tiimoilta olen käynnyt, kunhan hän lupaa lähdesuojan pitävän. Hän voi sen jälkeen 100% varmasti todeta, ettei tällä asialla ole mitään tekemistä vaalien kanssa.

Minuun on otettu yhteyttä tuon äidin puolelta ensimmäistä kertaa maanantaina klo 8.53. Tapasin hänet Kaupungintalonpuistossa noin klo 10.30, hänen tultua poliisilaitokselta. Juttelimme tuossa hetken ja menimme Trioon hänen autollaan. Tuolla soitin Tommi Bergille klo 10.57 kuusi minuuttia kestäneen puhelun. Puhelun kulku meni niin, että kerroin Tommille asiasta ja sen jälkeen annoin puhelimen tuolle äidille, jonka kanssa Tommi puhui noin viisi minuuttia ja lopetti puhelun. Tuolta pohjalta hän päätti haastatella ks. henkilöä.

KALLE AALTONEN

Näimme Tommin noin vartti puhelun jälkeen. Tuon jälkeen hän haastatteli lähteitä ja itse poistuin tuosta parturiin. Tiistai-iltana sain tuolta äidiltä kiitosviestin, jossa hän kertoi lukeneensa jutun ennen sen painoon menoa ja samalla kiitti avustani.

Olen tosiaan valmis näyttämään Juho Honkoselle viestiliikenteeni aiheesta, jonka jälkeen ei tarvitse varmasti vihjailla asialla ja vaaleilla olevan yhteyttä. Hän voi varmasti varmistaa lehtensä toimittajilta, että olen antanut heillekin juttuvinkkejä varsin runsaasti riippumatta siitä ovatko vaalit lähellä vai eivät, samoin apuni sitä pyytäville ei ole ikinä ollut riippuvainen vaalien läheisyydestä, kuten ei myöskään aktiivisuuteni päättäjänä - mikä voi olla melko Etlarin melko tuoreelle kasvolle yllätys, mutta tämäkin on helppo todentaa.

KALLE AALTONEN

Ps. Huomasin puhelutietoja selatessani, että olin unohtanut mainita koittaneeni soittaa päätoimittaja Bergille jo klo 10.34 tuosta kaupungintalonpuistosta, mutta hänen puhelimensa oli varattu.

Mutta toivottavasti toimittaja Juho Honkosessa on sen verran miestä, että hän tulee tosiaan tarkistamaan viestiliikenteeni ja toteamaan erehdyksensä sen suhteen, että tällä asialla ja vaaleilla olisi joku yhteys sekä myös korjaa tuon julkisesti esittämänsä väitteen. En ole myöskään ikinä jutellut tai tavannut Olli Immosen kanssa enkä ole ikinä lukenut hänen fb-päivityksiään. Lisäksi olen julkisesti toivonut ettei mamu-asiat nousisi kuntavaalien teemaksi, koska ne eivät juurikaan kuulu kunnallispolitiikkaan, eli meillähän on Honkosen kanssa vielä yhteinen huolenaihekin! :D

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X