Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Leila
Mehto
@leilamehto leila.mehto@ess.fi

Esalainen

Kun Lahti meni rikki

Oireita oudosta ilmiöstä oli nähtävillä jo ennen MM-kisoja. Mietin, onko purkitettua kisavettä puhtaampaan paikalliseen hanaveteen livahtanut jotakin virkistettä tai jopa siirappia.

Mitä on tapahtunut niille yrmyille, joista olen reilun kahdenkymmenen seutukunnalla vietetyn vuoden aikana oppinut tykkäämään?

Olin katsomassa suositun telkkariohjelman, SuomiLoven, päätöskonserttia Sibeliustalossa helmikuussa. Yleisössä oli toki muualtakin tulleita, mutta varmasti valtaosa päijäthämäläisiä.

Konsertin tunnelma oli ainutlaatuinen ihan ensimmäisestä Samuli Putron kappaleesta alkaen. Katto meinasi lentää ilmaan, kun yleisö kannusti ja eli mukana. Anna Puu ihmetteli Sibeliustalon täyttyneen hullulla rakkaudella, ja Mikael Saari näytti olevan onnesta itkuun purskahtamaisillaan.

Jopa kokeneen tuotantoryhmän jäsenet arvioivat hurmoksen olleen ennennäkemätön.

Onko Lahti-ryhmä tuttu? Julkisessa Facebook-ryhmässä on reilut 27 000 jäsentä, ja siellä puidaan paikallisia asioita perusnegatiivisessa hengessä. Lytätään toisinajattelijat ja haukutaan tasapuolisesti niin omia kuin vieraita.

Lahti-ryhmä alkoi käyttäytyä kummallisesti MM-kisojen alla. Perusvire meni rikki. Ihmiset neuvoivat toisiaan kohtelemaan turisteja kauniisti ja hymyilemään. Kitisijöille pohdittiin sopivaa sijoituspaikkaa kisojen ajaksi.

”Annetaan kaikkien juhlia omiensa menestystä, nostetaan roskiin myös toisten roskat, eikä vedetä makkaraperunoita nenään snägärijonossa, vaikka joku ohittaisi”, toivoi Topi Talasranta ja sai positiivisuudellaan 478 tykkäystä.

Kauniit, paikalliset maisemakuvat ovat kyllä Lahti-ryhmän mieleen, mutta puheen tasolle kotiseuturakkaus ei useinkaan yllä.

Entäpä sitten kisahuuma? On ollut ihanaa hurmioitua, suorastaan humaltua muiden lahtelaisten kanssa kisakaupungista.

Olin tekemässä lehtijuttua MM-kisojen avajaisista. Lunta tuli vaakatasossa, Katja Koukkulan virsu lipsui ja Kiira Korven rullaluistimet tökkivät. Mitä teki kymmentuhatpäinen lahtelaisyleisö? Hymyili. Kehui esiintyjien urheutta. Hurrasi. Lauloi Maamme-laulua. Kaikki haastatellut kiittivät tilaisuuden tunnelmaa, ja paikalliset esiintyjät sanoivat keskittyneensä hymyilemään, vaikka pyrytti suoraan silmiin.

Sama huuma jatkui läpi kisojen. Ladun varteen ja mäkimonttuun kerääntyi hyväntuulisia lipunheiluttajia, jotka eivät rähinöineet, vaan kannustivat kaikkia kovaan ääneen. Stadionilta nousi kannustusjyly, joka kuului varmasti kilometrien päähän.

Palkintojenjakotilaisuuksien tunnelma torilla nostatti kylmiä väreitä.

Pop up -baareissa juotiin drinkkejä, mutta ei kaadettu jäitä naapurin niskaan.

Lahtelaisuudesta on ehkä hiukan yllättäen tullut mainoslause. Tuskin ikinä ennen Lahesta on puhuttu hymyilevien ihmisten kaupunkina.

Jatketaan sitä. Jos humussa on tullut oltua liikaakin, niin toivutaan kotona. Mutta hymyillen.

Juttua korjattu 9.3. kello 10.14. Lahti-ryhmässä on 27 000 jäsentä eikä 127 000 jäsentä, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Leila Mehto
leila.mehto@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi on väliaikaisesti pois käytöstä.

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X