Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Kari Enqvist

Jokainen mielipide ei ole yhtä arvokas

Ekspertit. Mitä ne nyt tietävät!

Näillä sanoilla Britanniassa pyyhkäistiin syrjään EU-eron haittapuolista varoitelleet asiantuntijat. Suomessa Juha Sipilä on lakaissut roskiin ”kaiken maailman dosentit”. Turkissa vainoharhainen pääministeri Erdogan on pidätyttänyt tai erotuttanut käytännössä maan kaikkien yliopistojen rehtorit ja dekaanit.

Sillä miksi kuunnella muita kun tietää jumalallisuutta lähestyvällä varmuudella itse olevansa oikeassa?

Luulo ei ole tiedon väärtti, sanottiin ennen. Tänään luulo juhlii kuninkaana.

Luullaan, että jokainen mielipide on yhtä arvokas. Tämä ei pidä paikkaansa. Luullaan, että monimutkaisiin ongelmiin löytyy aina yksinkertainen ratkaisu. Tämäkään ei pidä paikkaansa.

Pitää kuitenkin tehdä ero suoranaisen tyhmyyden ja tietämättömyyden välillä. Jokainen meistä on tietämätön jollakin saralla. Mutta se on vaiva, josta voi parantua lukemalla tai muita kuuntelemalla.

Tervehtymisen merkkinä voi pitää huudahdusta: ”Vau! En tiennytkään sitä.” Joku saattaa jopa tunnustaa: ”Minulla oli tästä väärää tietoa.”

Tyhmyys on kyvyttömyyttä muuttaa mielipiteitään. Se on egon sairaus.

Tyhmyys ei kysele: ”Voisinko sittenkin erehtyä?” Kun suomalainen kansanedustaja kiistää evoluution sillä perusteella, ettei metsistä putkahtele uusia ihmisiä, kyse on omahyväisestä typeryydestä. Matemaattisella kyvyttömyydellään kerskaileva radiojuontaja kuuluu samaan, yleissivistymättömään joukkoon.

Tyhmyys ei pysähdy pyytämään: ”En nyt ymmärrä tätä, voisiko joku selittää?”

Viime toukokuussa Yhdysvalloissa lentokoneen matkustaja ilmoitti epäilyttävästä vieruskaverista. Oliivi-ihoiseksi ja kiharatukkaiseksi luonnehdittu mies riipusteli outoja merkkejä - ehkä arabiaa? Kone myöhästyi kaksi tuntia kun italialaissyntyistä, Philadelphian yliopiston palkittua taloustieteen apulaisprofessoria Guido Menziota kuulusteltiin paperille kirjoittelemiensa matemaattisten yhtälöiden takia.

Matematiikka onkin pelottavaa. Numerommehan ovat arabialaisia!

Hiljattain Turkista häämatkalta palaamassa ollut englantilaisnainen kiidätettiin poliisikuulusteluihin jo menomatkalla lueskelemansa kirjan takia. Nainen, 27-vuotias Faziah Shaheen, on psykoterapeutti ja muslimi, ja kirja oli syyrialaisten taiteilijoiden kirjoittama (englanninkielinen) esseeteos. Tämä oli säikähdyttänyt vähälahjaisen lentoemon.

Kirjat ne vasta vaarallisia ovat. Niistä kun voi löytyä asiantuntemusta.

Siksi kirjat ovat tulilinjalla, kun tiedettä vastaan käydään sotaa.

Tyhmyys ei halua oppia. Se sulkee silmät maailman monimutkaisuudelta ja vaatii vastauksia kuin satasen juoksussa, johon kuluu aikaa alle kymmenen sekuntia.

Mutta hyvinvointi ei synny urheilusuorituksena vaan kärsivällisellä panostuksella siihen, mikä on pääomista arvokkainta: kriittinen ajattelu. Riossakin olympiatuli lämmitti vain ohikiitävän hetken.

Tyhmyys on tuottamatonta. Konkretiaa kaipaava voi esimerkiksi mietiskellä, miten Oululle kakkoseksi jääneen Lahden olisikaan käynyt, jos kauan sitten hyppyrimäkien sijaan Salpausselälle olisi rakennettu korkeakoulu.

Kirjoittaja on kosmologian professori Helsingin yliopistossa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Asiasanat:

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (20)
Kummastelija

Tässähän on hyvin kuvattu suomalaisessa mediassa esiintyvät 'asiantuntijat' ja puhumaan pyydetyt dosentit: "Sillä miksi kuunnella muita kun tietää jumalallisuutta lähestyvällä varmuudella itse olevansa oikeassa?" ja "Tyhmyys ei pysähdy pyytämään: ”En nyt ymmärrä tätä, voisiko joku selittää?”"

Nämä 'asiantuntijat' ja mediaseksikkäät poliitikot usein puhuvat 'varmuudella, jonka vain täydellinen tietämättömyys voi antaa'. Mihinkään pohdintaanhan nämä eivät yleensä kykene, korkeintaan väittelevät oman näkemyksensä puolesta ilman todellista keskustelua.

juhani nieminen

Tuonhan jo Juice kiteytti, että ihminen lukee ainoastaan sitä, mikä häntä miellyttää. Siis näin on myös näiden asiantuntijoiden kanssa. Halutaan hakea ainoastaan niitä perusteita, joka vahvistaa heidän omia käsityksiään. Tämä ongelma on myös ns "virallisissa medioissa". Liian usein tuodaan tahallaan tai tahtomattaan niitä omia mielipiteitä esille. Enää ei sallita sitä kriittistä suhtautumista; oikeastaan se "kielletty". Valitettavasti.

Somebody

Niin kirjoja kuin uutisiakin lukiessa on hyvä säilyttää myös oma ajattelu ja pohtia asiaa eri kantilta! Liian "sokea" uskominen kaikkeen "syötettyyn tietoon" vain sekottaa ihmisen omaa ajattelua, eikä ole hyväksi kenellekään!!!

Näitä luetaan nyt

Kari Enqvist

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X