Aiheet
Kirjaudu ulos

Käyttäjätiedot

Nimi:
Osoite:
Postinro ja toimipaikka:
Sähköposti:
Nimimerkki:
Asiakasnumero:
Liitä asiakasnumero tiliin
Muokkaa tietoja

Voimassa olevat tilaukset

Tuote:
Tyyppi:
Voimassa: -
Muokkaa tilauksia
Mielipide

Lukijalta

Lukijalta: Työtöntä kohdellaan ankarammin kuin pikkurikoksia tehtailevaa taparikollista

Kuva: Ami Salonen
Sanna Airaksinen ( ESS 30.8.) kirjoitti kuntouttavan työtoiminnan merkityksestä yksilölle ja yhteiskunnalle. Airaksisen kirjoitus on hyvä esimerkki siitä, kuinka julkisessa keskustelussa usein korostetaan kuntouttavan työtoiminnan positiivisia puolia. Haittapuolista puhutaan vähemmän.

Kuntouttavan työtoiminnan väitetään esimerkiksi jämäköittävän elämänhallintaa tai avaavan polkuja kohti avoimia työmarkkinoita. Käytännön todellisuus voi kuitenkin olla jotain aivan muuta.

Eräs työttömänä jonkin aikaa ollut kaverini aloitti alkuvuodesta kuntouttavan työtoiminnan. Kaverini tapauksessa kuntouttavan työtoiminnan aloittaminen on elämänhallinnan jämäköitymisen sijasta johtanut alkoholin käytön merkittävään lisääntymiseen sekä vakiintuneen perhe-elämän kriisiytymiseen.

Kaverini tapauksessa kuntouttavan työtoiminnan aloittaminen on johtanut alkoholin käytön lisääntymiseen sekä perhe-elämän kriisiytymiseen.

Kaverini, joka on kirjoilla Lahden alueella, on käytännössä majaillut viimeiset kaksi vuotta Järvenpäässä tyttöystävänsä luona. Pariskunnan yhteiselämä on viime kevääseen asti ollut tiivistä. Tällä hetkellä kaverini joutuu kuntouttavan työtoiminnan vuoksi olemaan erossa puolisostaan pitkiä aikoja.

Työmarkkinatuki on yksinkertaisesti niin pieni, ettei pendelöinti onnistu. Asiaintilan muutos on koetellut kaverini henkistä hyvinvointia. Päivät työpajalla sujuvat krapulassa ja illat leppoisan olutkolpakon äärellä.

Kaverini esimerkki osoittaa, että nykyisellään kuntouttava työtoiminta ei kykene ottamaan huomioon yksilöllisten tilanteiden moninaisuutta. Tämä on erittäin surullista jo siitä syystä, että kuntouttavassa työtoiminnassa on paljon potentiaalia.

Nykyisellään järjestelmä ei kuitenkaan toimi ihmisarvoa kunnioittavalla tavalla. Aidosti asiakaslähtöisen sosiaalipalvelun sijasta kyse on usein pikemminkin pitkäaikaistyöttömiin kohdistuvasta institutionaalisesta väkivallasta. Eettisesti hyväksyttävän toiminnan perusvaatimukset eivät täyty.

Ongelman ydin on siinä, että viranomainen voi määrätä henkilön kuntouttavaan työtoimintaan työttömyysetuuden menettämisen uhalla. Tällainen viranomaisen harjoittama mielivalta ei sovi länsimaiseen demokratiaan.

Ihmisen omaa toimijuutta pitäisi kunnioittaa nykyistä enemmän. Jokaisella täysi-ikäisellä tulee olla mahdollisuus kieltäytyä tarpeettomiksi katsomistaan palveluista ilman taloudellisten sanktioiden pelkoa.

Tällä hetkellä työtöntä kohdellaan käytännössä ankarammin kuin pikkurikoksia tehtailevaa taparikollista. Tulisi kuitenkin muistaa, ettei työtön kuitenkaan lähtökohtaisesti ole sen enempää rikollinen kuin syyntakeetonkaan.

Juuso Koponen

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Kaikki verkkopalvelut ovat jo käytössäsi ESA-tunnuksillasi.

Kirjaudu sisään

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentointi (22)
jplehto

Mielenkiintoinen seikka tuokin.Olutkolpakko ei liene kuitenkaan jokailtainen tapa ja jos on niin kolpakon ostoilla kävisi viikolla junallakin kerran tapaamassa.Olisiko voinut vaihtaa kirjat samaan kaupunkiin niin olisi saanut myös harjottelun läheltä. Voi olla että asunto tietysti menisi.jos sosku sitä enään ei maksaisi.Yksi ratkaisu on että alivuokraa asuntonsa ja muuttaa vähäksi aikaa toisen luo Kyllä tuohon ratkaisuja löytyy vaan vaatii ajattelua.

VALOT PÄÄLLE

Aika kovan rikoksen saa tehdä, että siitä saa sanktioksi 3kk työkkärin karenssia vastaavan tuomion. Ja karenssin voi saada esim. siitä, että Posti hukkaa kirjeen työkkäristä. Vankilasta vapautuvalle annetaan aina asunto - työttömyyden ja rahattomuuden myötä asunnon menettänyt on omillaan.

Sivusta katsoen näyttää siltä, että työttömiä kannustetaan tehtailemaan pikkurikoksia. Karenssin myötä varattomalle ei ole mitään haittaa siitä, että saa sakot vaikkapa myymälävarkaudesta.

Lahtinen

On se karmeeta, että joutuu välillä tekemään muutaman tunnin viikossa töitä rahansa eteen. Kaljaan on rahaa muttei lippuun. 9€ päivä tulee kulukorvausta ja työttömyyskorvaus maksetaan korotettuna. Olisiko mahdollista lyödä hynttyyt yhteen, muuttaa kirjat sinne missä käytännössä majailee. Ei oikein aukea tämä tarina.

Näitä luetaan nyt

Mielipide

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X